Hoger beroep over geestelijk leed door aardbevingsschade

Foto: Archief Kees van de Veen

Is de NAM aansprakelijk voor immateriële aardbevingsschade of niet? Die vraag staat maandagmiddag centraal in het hoger beroep tussen zo’n 120 gedupeerden uit het aardbevingsgebied en de NAM.

De zaak speelt al sinds 2017. Toen gaf de rechtbank Noord-Nederland de groep gedupeerden gelijk. Ja, de NAM is aansprakelijk voor de psychische en immateriële schade als gevolg van de aardbevingsproblematiek en de kosten voor het gederfde woongenot.

De NAM ging tegen die uitspraak in hoger beroep. Maandagmiddag vindt het pleidooi plaats. Dat betekent dat beide partijen mondeling hun standpunt mogen toelichten. Het hof heeft de mogelijkheid om vragen te stellen. Er wordt niet direct een uitspraak gedaan.

Steeds groter probleem

Volgens Pieter Huitema van advocatenbureau De Haan blijkt uit onderzoeken dat de immateriële en psychische schade als gevolg van de bevingen een steeds groter wordend probleem is. ,,Mensen zijn moedeloos en gefrustreerd geworden. De onzekerheid over de toekomst en de angst voor nieuwe aardbevingen leiden tot psychische en fysieke klachten.’’

De zaak is dan ook erg belangrijk. ,,Als we hier bot vangen, wordt het heel moeilijk om andere soortgelijke claims te bewijzen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu