Hogere straffen dood Nico Leeuwe

FOTO ARCHIEF DVHN Archief DvhN

De twee Colombiaanse mannen (34, 35) die in september 2011 de 65-jarige Nico Leeuwe bij zijn woning aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen om het leven brachten, zijn veroordeeld tot vijftien jaar celstraf.

Er waren straffen van tien en twaalf jaar geëist. Het hof vindt die strafeisen geen recht doen. Het hof zit hiermee op dezelfde lijn als de rechtbank in Groningen die de twee eerder tot elk vijftien jaar veroordeelde. Het Openbaar Ministerie noemde de redenering van de rechtbank en de daarbij behorende straf ‘te kort door de bocht’.

Het hof denkt daar anders over. Het hof is net als de rechtbank van mening dat de dood van Leeuwe juridisch gezien moet worden als een gekwalificeerde doodslag en diefstal met geweld met de dood tot gevolg. Ook vindt het hof dat geen verschil moet worden gemaakt tussen beide verdachten.

'Samen uit, samen thuis'

Het OM vond dat de 34-jarige man niet alleen de initiatiefnemer is geweest, maar dat hij ook meer geweld heeft gebruikt en om die reden een iets zwaardere straf had moeten krijgen. Het hof redeneert: samen uit, samen thuis. Nico Leeuwe is het slachtoffer geworden van een geplande beroving. Nadat ze Leeuwe hadden beroofd, lieten ze hem gewond en vastgebonden over aan zijn lot. Andere scenario’s zoals een drugstransactie waar de verdachten over spraken, is volgens het OM niet geloofwaardig.

Er zijn in het onderzoek 190 getuigen gehoord. Niemand heeft Leeuwe in verband met drugshandel gebracht. Het hof noemt de verdachten berekenend en hekelt het feit dat ze ook tijdens het strafproces geen verantwoordelijkheid nemen.

Nieuws

Meest gelezen

menu