Homohoreca in Groningen bloeit deze winter eindelijk weer op

Een impressie van een feest in Club Oost.

De een na de andere homobar gaf er de afgelopen jaren de brui aan in Stad. Maar frisse initiatieven blazen de Groningse ‘gay partyscene’ nieuw leven in.

De Mac, The Duke, Golden Arm, El Rubio en De Kast. Enkele voorbeelden van bekende homocafés die hun deuren sloten. Alleen Bar de Rits was nog over. De glorietijden van de bruisende ‘gay partyscene’ in Groningen leken voorbij. Totdat nieuwe initiatieven als paddestoelen uit de grond schoten.

Café de Boer

In het Hoogstraatje, waar het in de jaren ‘90 populaire gay café ‘The Duke’ zat, zit sinds februari Café de Boer. Uitbaters Christel Brom (40 plus) en Marc Veeninga (bijna 50) organiseerden in september een ‘The Duke revival’ feestje.

 

,,Iedereen zei: ‘dat wordt niks’, maar dat kon me niks schelen”, zegt Veeninga. ,,Wij hadden al genoeg lol met het uitzoeken van de muziek.” Tien, vijftien mensen. Daar waren de kasteleinen van de knusse kroeg al blij mee geweest. Het werden er honderdvijftig. ,,Wij kennen die scene zelf niet, maar op dat moment dachten we: dit past ons wel. Hier worden we vrolijk van.”

Zo vrolijk dat het plan ontstond om dit soort avonden vaker te organiseren. Think Pink voor lesbiennes, nog een The Duke revival, de ideeën bleven komen. „Vanaf januari zijn we er elke week voor deze gemeenschap.’’ Toch willen ze niet de stempel gaybar op hun kroeg drukken. ,,Dat vind ik anno 2017 echt van de zotte.” De eigenaren willen zowel lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders als hetero’s aanspreken. Iedereen mag zichzelf zijn.

Café de Prins

Dat willen Frank Smit (28), Peter Westra (34) en Wim Kuiper (37) ook. Zij openen in december café De Prins in de Zwanestraat. ,,We merken dat er echt behoefte is aan een plek waar wij gewoon onszelf kunnen zijn”, zegt Smit. De keuze voor de Zwanestraat is bewust. ,,We willen niet in de Poele- of de Peperstraat zitten. Gasten zullen hier minder bang zijn voor vervelende opmerkingen als ze het café verlaten.”

De Prins wordt geen discotheek zoals De Kast was, maar een borrelcafé. ,,Wij plaatsen geen dj-installatie. Het wordt een moderne bar waar je op zaterdagavond een drankje gaat doen”, legt Smit uit. Geen grote dansvloer of klein bruin café dus, maar hippe knusse zitjes.

HomOOST in Club Oost

Die grote dansvloer komt wel van pas bij het nieuwe initiatief HomOOST in Club Oost. Geen gaybar, maar een dansavond voor de LHBT-gemeenschap. Fafi Abdel Nour (21), een van de organisatoren, wil niet de stereotype gay-anthems draaien (zoals Lady Gaga en Beyoncé), maar dansbare deuntjes. ,,Het is een feest zoals Oost feesten geeft, but then a bit gay .” Daarom komt tijdens de eerste editie op 27 oktober de internationaal bekende dj Daniel Wang draaien.

Naast HomOOST vinden deze winter nog meer incidentele feesten plaats zoals Dollhouse in het Platform Theater en de winter editie van het Misfit festival.

Niemand kijkt raar op

Waarom deze initiatieven allen voorzien in een behoefte?

Smit: „Omdat het verschillende plekken zijn waar niemand raar opkijkt als twee mannen of twee vrouwen met elkaar zoenen of een arm om elkaar heen slaan.”

Nieuws

menu