Honderdduizenden mensen met verzwakt afweersysteem niet beschermd door coronavaccin. Alleen derde prik, maar vooral vaccinatie rest van samenleving kan hen helpen

Een belangrijk deel van de naar schatting half miljoen patiënten met een verzwakt afweersysteem wordt inderdaad niet goed beschermd door de coronavaccins. Een derde ‘booster’-prik kan hen mogelijk helpen, maar ze zijn vooral afhankelijk van vaccinatie van hun naasten en de samenleving als geheel.

Foto:

Foto: ANP

Dat blijkt uit de eerste resultaten van een studie van het UMC Groningen, Amsterdam UMC, Erasmus MC en ZonMw naar de werking van coronavaccins bij transplantatiepatiënten en patiënten met leukemie, andere bloedziekten en zeldzame afweerstoornissen. Met name patiënten die immuunonderdrukkende medicijnen slikken, blijken minder afweerstoffen aan te maken na het vaccin. Ze moeten afweeronderdrukkers slikken om afstoting van hun donororgaan te voorkomen of om hun auto-immuunziekte te onderdrukken. Maar ook een deel van de patiënten met een ziekte die hun afweersysteem verzwakt, heeft minder baat bij de prikken.

‘Voor ons is het nog steeds lockdown’