Honderden Groningers stappen over na thuiszorg-debacle

TSN Thuiszorg. Foto archief DvhN

Zo'n driehonderd ouderen zijn overgestapt naar een andere thuiszorgorganisatie sinds duidelijk is dat TSN het werk niet aankan en Groningers zonder hulp thuis liet zitten.

Zo'n driehonderd ouderen zijn overgestapt naar een andere thuiszorgorganisatie sinds duidelijk is dat TSN het werk niet aankan en Groningers zonder hulp thuis liet zitten.

Wethouder Ton Schroor praat vrijdag met het bedrijf. Vorige week werd pijnlijk duidelijk dat 150 Groningers niet de hulp in de huishouding kregen die ze hadden moeten hebben. TSN zit in zware financiële problemen en heeft veel personeel ontslagen. Het kan de vraag van 1800 klanten in Groningen simpelweg niet meer aan. Deze week gaat nog meer personeel de laan uit en komen meer ouderen zonder hulp te zitten.

TSN belooft
TSN beweert toch alles snel op orde te brengen en de zorg alsnog te kunnen leveren in de stad. Wethouder Ton Schroor: ,,Ze zeggen weer mensen aan te gaan trekken. Ik wil harde toezeggingen van ze, zodat we niet opnieuw in verlegenheid gebracht worden.''

Verrassing
De wethouder zegt pas vorige week gehoord te hebben dat er 150 mensen al weken zonder hulp zaten. TSN nam volgens hem geen contact op om te zeggen dat het niet de zorg kon leveren die was afgesproken. TSN beweert al eerder signalen afgegeven te hebben. Volgens sommige raadsfracties had Schroor eerder contact moeten zoeken met TSN. Juist omdat het een bedrijf is dat zo in de problemen zit. Jimmy Dijk (SP): ,,Het kan toch niet dat de gemeente via vakbond FNV moet horen dat er stront aan de knikker is?''

Overname
Nog niet alle 150 mensen die zonder hulp zaten krijgen inmiddels weer een medewerker over de vloer. Iedereen is gebeld door de gemeente. Een deel is overgestapt naar een andere organisatie. De gemeente brengt klanten en thuiszorgbedrijven met elkaar in contact.

Een van de partijen die klanten overneemt is Axxicom. ,,We houden de komende tijd wekelijks een selectiedag om nieuw personeel aan te trekken. Per week beoordelen we hoeveel mensen we nodig hebben'', zegt Wouter Poels van het bedrijf.

Steekproeven
Later moet blijken hoe het op langere termijn gaat met de thuishulp in Groningen. Mogelijk voldoet TSN alsnog aan de verplichtingen en levert het de gevraagde zorg. Valt TSN om, dan zouden andere partijen alle 1800 klanten over moeten nemen. Andere optie is dat Buurtzorg het werk overneemt. Een landelijk voorstel daarvoor is in de maak.

Wethouder Schroor zegt in het vervolg steekproeven te houden om te peilen hoe het gaat met de huishoudelijke hulp in de stad. Klanten zouden dan gebeld worden. ,,Zodat we niet weer verrast worden.'' Schroor zegt geen signalen gekregen te hebben van de 150 mensen. Om toch te weten wat er speelt zou de gemeente zelf moeten gaan peilen.

Nieuws

menu