Honderden Veendammers doen mee aan lichtjesroute: meldingen blijven binnenkomen

Veendam krijgt z’n lichtjesroute die met de auto kan worden verreden. Komend weekeinde wordt het een groot gepuzzel waar het straks langsgaat, langs al die bruggen, kantoren, huizen, boerderijen, winkels en hele straten die aan de actie meedoen.

Ramona Rengers, Tineke Alders en Ingrid Rengers (vlnr) hebben het voor elkaar. Er komt een lichtjesroute door de gemeente Veendam.

Ramona Rengers, Tineke Alders en Ingrid Rengers (vlnr) hebben het voor elkaar. Er komt een lichtjesroute door de gemeente Veendam. Foto: Harry Tielman

,,Je wilt niet geloven hoe veel reacties we binnen hebben gekregen’’, zegt Tineke Alders, die de lichtjesactie samen met Ramona en Ingrid Rengers heeft opgezet. ,,Elke dag melden zich nieuwe mensen. We hebben nu al een paar honderd adressen in de hele gemeente. Hele straten doen mee. Mensen pakken uit.’’

Twee weken geleden deden de dames (ook in deze krant) hun oproep. Wat zou het leuk zijn om de gemeente Veendam in deze donkere coronatijd vrolijk te verlichten. ,,Laten we samen zorgen voor wat gezelligheid’’, zegt Tineke.

Eropuit

,,En je wilt er toch ook wel op uit, veilig, volgens de richtlijnen en zonder anderen in gevaar te brengen. Toen kwam iemand met het idee: laten we net als vroeger weer een soort van lichtweek houden. Mensen bepalen zelf hoe ze hun huis of tuin willen verlichten en anderen kunnen er met de auto langsrijden om te kijken hoe mooi het geworden is.’’

Wat klein begon, groeide in een mum van tijd groot. Mensen deelden de oproep op social-media. Anderen gingen ‘ouderwets’ met een folder langs deuren. ,,Iemand had bij 68 woningen een briefje in de bus gedaan.’’ Veendammer van het Jaar, fotograaf Peter Panneman, plaatst bijna dagelijks op zijn Facebookpagina een ‘foto-update’ van weer een huis of gebouw dat in het licht wordt gezet. Kinderen voeren een actie om buurtgenoten te bewegen mee te doen. ,,We weten nu dat alle bruggen straks worden verlicht’’, zegt Alders, die veel hulp van anderen krijgt.

Aanhaken

De Lionsclub Veendam haakt aan. De Lion’s houden jaarlijks in het najaar bij maanlicht, een bijna 7 kilometer lange wandeltocht door Veendam. Dit jaar zou het lustrum worden gevierd. Dat kon niet doorgaan. De vrijwilligers springen nu de dames bij. De lokale digitale omroep Parkstad Veendam en Stichting Kabelnet Veendam doen mee. Andere organisaties en bedrijven melden zich. ,,Het is schitterend hoe breed het wordt opgepakt. Echt een actie voor en door Veendammers’’, zegt Alders.

Mensen die ook in de autoroute willen worden opgenomen kunnen zich nog een aantal dagen melden via lichtjesrouteveendam@hotmail.com. Komend weekeinde willen de dames aan de slag om een route (’of misschien meer’) uit te zetten. ,,En natuurlijk: we kunnen niet overal komen, we kunnen niet door alle straten. Maar aan de hand van meldingen stippelen we een zo mooi mogelijke route uit.’’ Uiterlijk 20 november horen mensen of hun woning in de route is opgenomen. Een tocht zonder begin- en eindpunt die 6 december kan worden gereden.

Laat hangen

,,Natuurlijk hoeven mensen niet zo lang te wachten om de lichtjes te ontsteken. Wie ze al aan wil doen: prima, hartstikke mooi. En wil je ze langer laten hangen: ook uitstekend. Vanwege de grote belangstelling willen we de deelnemers vragen de lichtjes de hele maand december te laten hangen, zodat iedereen kan genieten van alle lampjes.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu