Honderden bierkratjes sieren pand studentenvereniging Cleopatra tijdens KEI-week in Groningen

Lyan van der Velde met de halve kratjes in haar handen voor het ‘krattenpaleis’ van de Groningse studentenvereniging Cleopatra. Foto: Duncan Wijting

Alles is anders tijdens corona, behalve het pand van studentenvereniging Cleopatra. Ook deze KEI-week sieren honderden bierkratten de voorgevel van Cleo. Tot vermaak van de voorbijgangers.

Of de Egyptische koningin Cleopatra van bier hield - we weten het niet, maar bij de gelijknamige Groningse studentenvereniging zijn ze er gek op. Althans, die indruk wekt de voorgevel van de sociëteit in de Kleine Pelsterstraat, hartje stad, die tijdens de Kei-week bestaat uit ruim 400 bierkratjes. Lege.

Die zijn niet leeggedronken door de leden van Cleo, die zijn keurig netjes geleverd door bierbrouwerij Heineken. Bij de levering horen ook hálve bierkratjes, want hoe anders kan de kratcommissie zo’n mooie oud-Hollandsche gevel bouwen?

'Cleo is inclusief, divers en kleinschalig'

In de hitte was de kratcommissie precies een dag druk om de buitenkant van de sociëteit om te toveren. Overigens spreken ze bij Cleo niet van sociëteit - veel te chic, veel te koorballerig - maar van pand. Cleopatra afficheert zichzelf als een studentenvereniging die lak heeft aan tradities. Van ontgroening is geen sprake, van hiërarchie evenmin.

,,Cleo is een inclusieve vereniging, waar iedereen lid van kan worden, van alternatief tot studentikoos. Het is niet alleen een diverse vereniging maar ook een kleinschalige’’, zegt Lyan van der Velde (22). Zij is vierdejaars studenten rechten en bij Cleo vervult ze de rol van Commissaris Extern.

Volgens haar heeft Cleo al sinds 2008 één week per jaar een voorgevel van bierkratjes, en wel tijdens de KEI-week om de aandacht van nieuwkomers in de stad te trekken. Jarenlang zag de voorgevel blauw van de kratjes, omdat Cleo toen zaken deed met Bavaria. Drie jaar geleden maakte Heineken z’n intrede en daarmee de kleur groen.

Bierkratten als Lego-stenen

De krattengevel trekt niet alleen veel bekijks van studenten. Ook Stadjers en toeristen weten niet wat ze zien. Van veraf lijkt het om een Lego-constructie te gaan, maar eenmaal dichtbij blijken de Lego-stenen bierkratten te zijn. ,,Veel mensen blijven staan kijken’’, vertelt Lyan. ,,Ze zijn verbaasd en onder de indruk.’’

Cleopatra bestaat sinds 1985, huisde in het begin in verschillende cafés in de binnenstad en kreeg vervolgens een onderkomen aan de Reitemakersrijge. Sinds 1994 zit de vereniging met rond de 280 leden aan de Kleine Pelsterstraat.

Vanwege corona moet de vereniging het stellen zonder feesten, zonder volle dansbar en zonder gala’s. De coronamaatregelen mogen de pret niet drukken. ,,Ook in coronatijd blijft het verenigingsgevoel overeind, we hebben juist veel aan elkaar, ook online’’, zegt Lyan die vaak online naar de kroeg ging met andere Cleopartianen.

Het jaarlijkse tweedaagse muziekfestival Preipop van Cleo in februari vindt, hopen ze, niet online plaats. Met een beetje geluk wint Preipop het van corona.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
KEI-week
menu