Honderden boeren uit hele land onderweg naar Den Haag om te demonstreren

Boeren zijn onderweg naar Den Haag. Foto: ANP

Uit verschillende delen van het land zijn maandagavond boeren op weg gegaan naar Den Haag waar ze dinsdag willen demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Uit onder meer Limburg en Groningen zijn al vele tientallen boeren onderweg, zegt Mark van den Oever van de boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF).

Van den Oever weet niet hoeveel boeren inmiddels op pad zijn, maar hij schat het op enkele honderden. Ook vanuit Noord-Holland en Noord-Brabant zijn maandagavond al boeren onderweg richting Den Haag.

De boeren houden dinsdagmorgen een trekkerdefilé langs paleis Huis ten Bosch in Den Haag. De actiegroep heeft daarvoor naar eigen zeggen toestemming van de gemeente en de politie. Deze instanties besloten dat een urenlange demonstratie met trekkers voor de deuren van het koninklijk paleis dinsdagmorgen niet is toegestaan.

Duizend tractoren onderweg

Volgens FDF komen er zo’n duizend tractoren uit het hele land naar Den Haag. Een onbekend aantal actievoerders komt met de auto. Ze zullen zich verzamelen bij een podium op de Koekamp. Een lid van het Kabinet van de Koning neemt daar de noodkreet van FDF in ontvangst.

Na het trekkerdefilé gaan de actievoerders naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL in Leidschendam. Met de actie Code Oranje willen de boeren voorkomen dat de Tweede Kamer instemt met de stikstofplannen van het kabinet.

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten alert te zijn op mogelijke landbouwvoertuigen en raadt aan indien nodig de rijstijl aan te passen.

Nieuws

menu