'Wat we vinden is maar een fractie van wat ronddrijft.' Honderden dode kanoeten gevonden op Schiermonnikoog

Levende kanoet ter illustratie. Foto: Shutterstock

Op Schiermonnikoog zijn de afgelopen twee dagen honderden dode kanoeten gevonden.

Pim Lollinga van Faunavisie Wildcare in Westernieland bevestigt een bericht hierover van RTV Noord . Hij vermoedt dat er nog veel meer van deze trekvogels zijn overleden. „Ik denk dat we eerder over duizenden kunnen praten dan honderden die in die omgeving dood zijn gegaan”, zegt hij.

Kanoeten stierven vermoedelijk boven zee

Voor deze strandlopersoort is de Waddenzee een van de belangrijkste pleisterplaatsen. Veel van de dode vogels worden gevonden aan de kustlijn. Deze kanoeten stierven vermoedelijk boven zee. Maar een deel ervan zal aanspoelen, geeft Lollinga aan. Daarom vermoedt hij ook dat het aantal kanoeten dat is gestorven nog veel hoger ligt. „Wat we vinden is maar een fractie van wat ronddrijft.”

Niet alleen op Schiermonnikoog worden overigens dode of zieke kanoeten gevonden, vertelt hij verder. Ook uit Oost-Groningen zijn er vogels bij de opvang binnengekomen, van ‘ver bij de kustlijn vandaan’.

Hoogpathogene vogelgriep

Lollinga is er voor 99 procent zeker van dat een hoogpathogene vogelgriep voor de sterfte zorgt, ‘maar dat weten we pas zeker als onderzoek is gedaan’. Op verzoek van zijn stichting zijn er donderdagavond een paar verzameld. „Op een plekje van 25 vierkante meter konden ze er al twintig oppakken.” Lollinga zegt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de vogeltjes ophaalt voor onderzoek.

Een woordvoerder van de NVWA bevestigt er mee bezig te zijn. „Het doel van het onderzoek is om zeker te weten of het om vogelgriep gaat of niet.”

De uitslagen worden in de loop van volgende week verwacht. Volgens de woordvoerder zullen die uitslagen geen aanleiding geven voor extra actie.

Nieuws

menu