Honderden huurders in Groningen in de knel door corona

Vooral kleine zelfstandigen komen door de coronacrisis in problemen met de huurbetaling. De Groningse woningcorporaties zoeken een oplossing op maat. Foto: Archief ANP

Honderden huurders in Groningen melden zich bij hun woningcorporatie met betalingsproblemen door de coronacrisis. Hun inkomen is zo ver teruggevallen dat ze de huur niet meer kunnen opbrengen.

Dat blijkt uit een inventarisatie door de G13, dertien sociale verhuurders in de provincie Groningen. Een compleet overzicht is nog niet te geven, maar inmiddels hebben meer dan tweehonderd huurders bij hun corporatie aan de bel getrokken en de teller loopt nog op.

Zelfstandigen zien nu zware inkomensval

Vooral kleine ondernemers, zzp’ers en flexwerkers hebben hun inkomen ver zien terugvallen sinds Nederland in ‘intelligente lockdown’ is gegaan, zegt Wierden en Borgen-directeur Matthieu van Olffen namens de G13. Op het totaal aantal huurders gaat het om een relatief kleine groep (0,5 procent), maar wel eentje die zorgen baart.

Uitschieters zijn vooral Lefier met inmiddels zo’n 60 huurders in nood en Nijestee met 55 meldingen. Maar ook bij onder meer Wierden en Borgen (36), De Huismeesters (28), Acantus (22) en Woongroep Marenland (13) is het aantal betalingsproblemen de laatste weken hard opgelopen.

Huuruitstel biedt niet altijd oplossing: maatwerk nodig

,,Deze huurders helpen we’’, verzekert Van Olffen. Voor sommigen ligt de oplossing in betalingsuitstel. Maar niet altijd. Voor veel huurders is onzeker of en wanneer hun inkomen weer zodanig aantrekt dat ze straks alsnog kunnen betalen.

De corporaties zoeken daarom samen met betrokken huurders een individuele oplossing, zegt G13-woordvoerder Van Olffen. Iedere corporatie treft daarin haar eigen maatregelen. ,,We kiezen voor maatwerk voor die huurders die nu het hardst worden getroffen door de coronacrisis, niet voor een algemene regel.’’

Huurverhoging blijft hard nodig voor nieuwbouw en renovatie

Daarbij ligt aan de horizon ook nog de jaarlijkse huurverhoging die er in juli aankomt. De G13-corporaties verhogen de huren met gemiddeld 2,6 procent. ,,Een lastig besluit’’ in deze coronatijd, aldus Van Olffen. Maar de inkomsten zijn de komende jaren hard nodig om nieuwe energiezuinige huizen te kunnen blijven bouwen en de bestaande woningvoorraad bij de tijd te houden en te verduurzamen.

,,We hebben overwogen de huuraanpassing dit jaar uit te stellen of zelfs helemaal niet door te voeren’’, zegt de Wierden en Borgen-directeur. Een bescheiden verhoging , gelijk aan de verwachte inflatie, is echter te overzien voor het merendeel van de huurders, denken de G13-corporaties.

,,Voor huurders met een stabiel inkomen uit werk, pensioen, aow of een uitkering verandert er eigenlijk niet veel’’, stelt Van Olffen. ,,Ook als een huurder huurtoeslag ontvangt, verandert er niets.’’

‘Investeringen corporaties jagen ook economie aan’

Daarbij jagen de forse investeringen die de corporaties met de huurinkomsten kunnen doen, ook de regionale economie aan. Dat is juist in deze coronacrisis belangrijk, zegt Van Olffen. ,,Daar hebben we allemaal baat bij.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu