Honderden internationale studenten hebben nog geen woning in Groningen: 'Zij gaan ervan uit dat ze op straat belanden als wij niets voor ze kunnen regelen' | Talk of the Town

Begin je weekend met een gloednieuwe aflevering van Talk of the Town. Presentator Nathan de Vries knalt het nieuwe seizoen in met spraakmakende gasten. Zo gaat student Mikela Valkova in gesprek met wethouder Roeland van der Schaaf over de kamercrisis en schuiven twee bekende Groningse TikTokkers aan. Kijk hier de uitzending terug.

Honderden nieuwe studenten dakloos?

Geen dak boven je hoofd, slapen in bushokjes, op de bank van een ander logeren: meerdere internationale studenten vrezen dat het hun lot zal zijn tijdens het nieuwe studiejaar in Groningen. Student Mikela Valkova uit Slowakije kwam naar Groningen voor haar bachelor. Ze voelt de stress in opvangcentrum Martini House.

Valkova gaat over de situatie in gesprek met wethouder Roeland van der Schaaf en Marinus Jongman van de Groninger Studentenbond. De GSB is samen met anderen studentenpartijen oprichter van het initiatief Shelter Our Students.

Jongman vindt dat er een oplossing moet komen: ,,Wij zitten nu op 383 aanmeldingen van internationale studenten die een kamer zoeken. Dat zijn dus 383 mensen die ervan uitgaan dat ze op straat belanden als wij niets voor ze kunnen regelen.”

Is TikTok het platform van de toekomst?

TikTok, is dat alleen het vrolijke platform van de korte filmpjes en kenmerkende dansjes? Volgens manager Leonie Hulstein kun je TikTok gerust het medium van de toekomst noemen. In de uitzending vertelt ze waarom.

Ook komen de bekende Groningse TikTok-kers Mia Mulder van @mia1987 en Gerben van @gerbalicious420 vertellen over de successen van hun filmpjes, maar ook over de haatreacties die het succes soms met zich mee brengt. Mulder: ,,Ik hoor er nooit zo bij. Ik voel me anders dan anderen. Maar negatieve comments heb ik omgezet in iets positiefs.”

Helpen op Lesbos

Kris But reisde in 2017 voor het eerst af naar het Griekse Lesbos om daar te helpen in de vluchtelingkampen. Sindsdien keert ze om de paar maanden terug en maakt daar mee hoe uitzichtloos de situatie is voor de mensen daar.

,,Het is elke keer anders. Je denkt altijd, het kan niet erger. Maar toch kan dat.” But blijft toch gaan, simpelweg omdat ze niet meer anders kan dan haar hulp aanbieden.

Muziek, fashion en column

Natuurlijk is er ook weer een kakelverse column. Deze week wordt die verzorgd door huisfilosoof Sanne ten Wolde. Lifestyle artist Hanne Staal komt vrijdag ook langs om alles te vertellen over de nieuwste trends en hypes voor dit najaar.

Muziek is er van Jonathan Rhodes. Met zijn band won hij vorig jaar de POPgroningen Talent Award. Hij sluit de uitzending af met een splinternieuw nummer.

Nieuws

menu