Bajesklanten Ter Apel maken honderden mondkapjes per dag

In de bajes in Ter Apel zijn al duizenden mondkapjes gemaakt. Foto: Pi Ter Apel

In Penitentiaire Inrichting (PI) in Ter Apel worden inmiddels honderden mondkapjes per dag gemaakt, door 15 tot 25 gedetineerden.

De productie begon enkele weken geleden, aan het begin van de corona-crisis, na alarmerende berichten over een tekort aan mondkapjes. De PI wilde en wil een bijdrage leveren aan het terugdringen van dat tekort.

Centrale verzamelplaats

,,Inmiddels zijn duizenden mondkapjes in de PI gemaakt’’, zegt woordvoerder René Hut. ,,Ze gaan naar de centrale verzamelplaats van In-Made, het overkoepelende arbeidsbedrijf van de Dienst Justitiële Inrichtingen.’’ Ze worden vervolgens getest. Afhankelijk van de uitkomst daarvan, de uiteindelijke vraag en het beleid van de overheid wordt bepaald waar ze naar toe gaan. Overigens worden niet alleen in de PI in Ter Apel maar in nog zes andere gevangenissen mondkapjes gemaakt.

Hut benadrukt dat in de bajes in Ter Apel veel meer werkzaamheden worden verricht dan alleen maar het maken en inpakken van mondkapjes. ,,Momenteel uiteraard met in achtneming van de corona-voorschriften. We hebben een eigen arbeidsbedrijf waar dagelijks zo’n 300 gedetineerden werken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu