Hongaarse justitie wil atleet Roelf B. uit Stadskanaal acht jaar cel geven voor drugshandel (en zijn vriend Gert-Jan N. tien jaar)

Roelf B. in gelukkiger tijden, als atleet.

Het Openbaar Ministerie in Hongarije wil de voor drugshandel opgepakte atleet Roelf B. uit Stadskanaal acht jaar de gevangenis in hebben. Zijn vriend Gert-Jan N. zal een ‘strafvoorstel’ van tien jaar cel te horen krijgen. De strafvoorstellen gelden voor het geval beiden schuld bekennen.

Dat zegt woordvoerder Ferenc Rab namens het Hongaarse Openbaar Ministerie. Het onderzoek in de zaak is afgerond. De aanklacht met het strafvoorstel ligt nu bij de rechtbank in Boedapest. Die moet een datum gaan plannen voor de rechtszaak. Dat kan gezien de coronacrisis nog enige maanden duren. Tijdens die zitting kunnen Roelf B. (22) en Gert-Jan N. (23) wel of niet schuld bekennen.

De rechter kan overigens nog besluiten van het voorstel van justitie af te wijken, maar als de mannen bekennen kan hun straf niet langer worden dan de acht en tien jaar die nu zijn voorgesteld. Op papier konden de mannen uit Stadskanaal zelfs levenslang krijgen, maar dat is uitgesloten als beiden schuld bekennen. De rechter kan nog wel besluiten hun straf iets te verlagen.

Zwaarder

Voor Gert-Jan N. dreigt een zwaardere straf omdat hij wordt gezien als degene die het plan opvatte om drugs te gaan verhandelen in Hongarije. Justitie ziet hem ook als degene die de drugs heeft ingekocht in Nederland. Daarna vroeg hij Roelf B. om mee te doen.

Mocht het tot acht en tien jaar cel komen, dan gaat hun tijd in voorarrest daar vanaf. Bovendien kunnen de mannen na driekwart van hun straf voorwaardelijk vrijkomen, aldus Rab. Rond 9 mei beslist de rechter eerst nog of het voorarrest van B. en N. wordt verlengd tot aan de zitting. Er bestaat een kans dat ze de zaak in vrijheid mogen afwachten maar dan wel in Hongarije moeten blijven, zegt Rab. De kans dat hun voorarrest tot aan de rechtszaak wordt verlengd lijkt echter groter.

Hongaars muziekfestival

Ex-atleet Roelf B. en zijn jeugdvriend Gert-Jan N. werden in augustus vorige jaar opgepakt op het Hongaarse muziekfestival Sziget in Boedapest waar zij drugs verkochten. Bij Roelf en Gert-Jan vond de politie 6700 xtc-pillen, 128 gram marihuana en 451 voorgedraaide joints. Goed om al snel drie ton mee te verdienen.

Roelf B. is de opvallendste van de twee opgepakte twintigers. Hij gold niet zo lang geleden als een talentvol atleet: de sprinter maakte drie jaar geleden nog deel uit van de nationale EK-ploeg. Dat hij ineens voor drugshandel werd opgepakt, sloeg in als een bom.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu