Hoofd ic van UMCG Peter van der Voort: Middeltje van drogist kan coronapatiënten mogelijk behoeden voor ic-opname

Peter van der Voort. Foto: Corné Sparidaens

Peter van der Voort, hoofd ic van het UMCG, beweert dat het voedingssupplement resveratrol - dat verkrijgbaar is bij de drogisterij - coronapatiënten mogelijk kan behoeden voor een gang naar de ic.

Dat zei hij vrijdagavond in Jinek , waar de hij de nieuwste bevindingen van zijn onderzoek deelde.

Verhoogde hoeveelheid leptine

Van der Voort ontdekte eerder al dat bijna alle coronapatiënten op de ic overgewicht hebben. Overgewicht veroorzaakt een verhoogde hoeveelheid van het hormoon leptine (dat aangemaakt wordt door buikvet) in het bloed. Op basis van het onderzoek is gebleken dat embolieën bij coronapatiënten (die leiden tot benauwdheid) waarschijnlijk worden veroorzaakt door verhoogde hoeveelheid van het hormoon leptine in het bloed.

Voedingssupplement

Het meest veelbelovende middel om de verhoogde hoeveelheid leptine tegen te gaan lijkt volgens Van der Voort het voedingssupplement resveratrol te zijn. Dit is te koop bij de drogisterij. ,,Het is denk ik een veelbelovend middel'', zegt Van der Voort. ,,Ik heb goede hoop dat als je vanaf het begin dat je ziek wordt dit spul neemt, je het ziektebeeld wat kunt dempen waardoor het niet zo ernstig verloopt dat je naar de ic moet.''

Nieuws

menu