Hoogkerk laat zich de komst van de stadsnomaden niet opdringen. Bewoners en bedrijven voelen zich overvallen door de gemeente Groningen

De komst van tientallen stadsnomaden naar Hoogkerk stuit op groot verzet bij dorpsbewoners en bedrijven. Zij voelen zich overvallen door de gemeente Groningen en beraden zich op juridische stappen.

De stadsnomaden woonden eerder op het slibdepot aan het Eemskanaal.

De stadsnomaden woonden eerder op het slibdepot aan het Eemskanaal. Foto: Archief Corné Sparidaens

In februari ziet de familie Kamphuis een man lopen in het perceel pal naast de woning aan de Aduarderdiepsterweg 15 in Hoogkerk. Het is een ambtenaar van de gemeente Groningen. Hij heeft het over archeologisch onderzoek. De gemeente wil er een terrein aanleggen voor stadsnomaden, die moeten verdwijnen uit andere delen van de stad. Iets verderop heeft de gemeente nog een tweede en aanvullende plek op het oog.

Gemeente maakt voornemen pijlsnel bekend

De bewoners reageren geschrokken. ‘Stadsnomaden? Dat is toch alles wat rondzwerft en onaangepast wil leven? Waarom hier?’ Omdat dit een plek is waar de minste mensen er last van hebben, aldus de gemeente, die het voornemen pijlsnel bekendmaakt. Nog dezelfde week staan er journalisten op de stoep bij buurman Kamphuis. Bewoners Michiel Kasteleijn, Jacqueline Siegers en Nanda Heemstra reageren terughoudend. Namens de buurt zijn zij verbaasd over het proces, het ontbreken van communicatie en het gebrek aan gedegen onderzoek.

Natuurlijk vindt de buurt dat de stadsnomaden ergens moeten wonen. ,,Maar er zijn betere plekken te vinden’’, zegt Kasteleijn. De Hoogkerkers dringen aan op onderzoek naar alternatieve locaties. Zelf komen ze met voorstellen voor 19 plekken, waaronder enkele in Hoogkerk. Locaties met ‘minder impact’, bijvoorbeeld in Selwerd of aan de zuidkant van de A7. Alle groepen die illegaal op een stuk grond staan van de gemeente worden nu geholpen door de gemeente. In totaal gaat het om 45 ‘wooneenheden’, afkomstig van vier groepen stadsnomaden. Zonder overleg wordt een nieuwe woonwijk geplaatst op het industrieterrein Westpoort, aldus de bewoners.

Gesprekken met wethouder onbevredigend voor Hoogkerkers

Ambtelijk wordt ‘lafjes’ gereageerd op de alternatieven. De grond naast Kamphuis is van de gemeente. Twee gesprekken met wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) verlopen voor de Hoogkerkers zeer onbevredigend. Wat vooral steekt is dat aan de keuze voor de beoogde plek niet meer te tornen valt.

Met de verhuizing van de stadsnomaden, die in de stad Groningen bouwplannen blokkeren of anderszins langer ongewenst zijn, is haast geboden. Er ligt een brief van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Daarin staat dat de raad na de zomer een voorstel kan verwachten ,,Die brief is later vertrouwelijk gemaakt, want we krijgen hem niet te lezen’’, zegt Heemstra. De tekeningen voor het nieuwe kamp van de stadsnomaden naast Kamphuis liggen op tafel.

Tijdelijke locatie? ‘Je hebt levenslang’

De bewoners steken de koppen bij elkaar. Ze krijgen steun van de Vereniging Wijkraad Hoogkerk (VWH) en de Bedrijvenvereniging West. De gemeente zegt dat het om een tijdelijke locatie gaat. Hoogkerk gelooft daar niets van. ,,Je hebt levenslang. Je denkt toch niet dat ze de stadsnomaden nog een keer verslepen?’’, zegt Kamphuis.

De buurt gaat kijken hoe de stadsnomaden in Groningen bivakkeren. ,,Laat ik het zo zeggen, het zijn mensen met een aparte levensstijl. Er zit van alles tussen. Ze passen hier niet. We verwachten de nodige overlast’’, stelt Siegers. Kamphuis moet er niet aan denken. ,,Als dit doorgaat, verpaupert de omgeving.’’

De bewoners stappen naar advocatenkantoor De Goede en bereiden zich voor op juridische stappen. De gemeente moet de bestemming − er mag nu alleen lichte industrie komen − veranderen in een woonbestemming voor de stadsnomaden. Het terrein naast Kamphuis maakt namelijk deel uit van bedrijventerrein Westpoort.

Stadsbestuur houdt de gelederen gesloten

Ondertussen proberen de Hoogkerkers de politieke partijen in de gemeenteraad op andere gedachten te brengen. Alle fracties komen langs en zitten, om corona buiten de deur te houden, bij de familie Kamphuis in de tuin. De partijen die deel uitmaken van het stadsbestuur en een meerderheid hebben in de raad, houden de gelederen gesloten. Het komt erop neer dat de bewoners alleen nog mogen meepraten over de inpassing van het terrein in de omgeving.

De Hoogkerkers overwegen op eigen kosten alternatieve locaties te laten onderzoeken. Ze kloppen aan bij adviesbureaus die duidelijk maken dat ze de opdracht niet aanvaarden als de gemeente geen medewerking verleent. Ze willen de gemeente niet tegen de haren instrijken.

De bewoners zien grote overeenkomsten met de wijze waarop de gemeente Groningen plannen uitvoert voor wind- en zonneparken, een Hyperloop, projecten voor beschermd wonen en tal van infrastructurele maatregelen die verband houden met de Ring Zuid. ,,Burgers worden op de hoogte gebracht op het moment dat zaken ambtelijk en bestuurlijk al zijn afgetikt’’, zegt Heemstra. Met een meerderheid in de gemeenteraad wordt voor de vorm nog even gestemd, zo is de beleving.

‘Een staaltje machtsuitoefening’

Wat steekt is dat de wethouder en de coalitiepartijen wel bereid zijn excuses aan te bieden voor de slechte communicatie. Dat hebben de bewoners vaker gehoord. ,,De communicatie is bagger, maar even snel sorry zeggen, zonder terug te willen naar de tekentafel, dat zien ze bij de gemeente niet zitten’’, zegt Siegers. ,,Dit is een staaltje machtsuitoefening waar we flink van balen. We beraden ons als bedrijven en bewoners op een gang naar de rechter. Als er niet serieus met ons wordt omgegaan, moeten we op die manier maar van ons afbijten.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu