Hoogleraar Stratingh uit Groningen was uitvinder van elektrische wagen, gloeilamp en drugschemicus. Breaking Bad avant la lettre. Waarom kent bijna niemand hem?

De Groningse hoogleraar scheikunde Sibrand Stratingh (1785-1841) was de uitvinder van de elektrische wagen, ontdekte de gloeilamp, bouwde de eerste Nederlandse stoomwagen en ontwikkelde zich met zijn onderzoek naar betere en goedkopere morfine tot een Breaking Bad-chemicus avant la lettre. Maar het grote publiek heeft nog nooit van hem gehoord.

Ulco Kooystra bij het elektrische wagentje dat Sibrand Stratingh in de negentiende eeuw bouwde.

Ulco Kooystra bij het elektrische wagentje dat Sibrand Stratingh in de negentiende eeuw bouwde. Foto Jan Willem van Vliet.

Acht jaar noeste arbeid ligt stevig gekaft op de kamertafel van Ulco Kooystra uit Groningen die promoveerde op de hoogleraar. Zijn boek, De scheikunstenaar , ligt in de winkel. Kooystra, werkzaam bij het Documentatiecentrum voor Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen, is opgeleid als chemicus. ,,Dus ik vind het wel bijzonder dat ik bij de Faculteit Letteren ben gepromoveerd.’’

Nieuws

menu