Hoogleraar: Wetenschappers willen vingers niet branden aan gasdossier

Ira Helsloot. Foto: ANP

Veel wetenschappers geven liever niet hun mening over de risico’s van de aardbevingen in Groningen. Dat zei professor Ira Helsloot woensdag in Den Haag.

Helsloot, hoogleraar besturen en veiligheid aan de Radboud Universiteit, was een van de deelnemers aan een hoorzitting in de Tweede Kamer over de veiligheidsrisico’s in Groningen. Daar waren ook het Staatstoezicht op de Mijnen, TNO, KNMI en de Mijnraad aanwezig.

Inmiddels is duidelijk dat het aantal huizen dat in het bevingsgebied versterkt moet worden, veel lager is dan jarenlang aangenomen. Nu de gaskraan sneller dichtgaat en er meer kennis is, kunnen de risico’s aanzienlijk nauwkeuriger worden ingeschat.

Lastig uitleggen

Dat verhaal is in Groningen lastig uit te leggen, meent Kamerlid Van der Lee (GroenLinks). ,,Eerst werd gezegd dat er 150.000 huizen versterkt moesten worden. Toen werden het er ruim 20.000 en nu zegt de Mijnraad dat het er maar 1500 zijn.’’

Helsloot stelt dat in de eerste jaren na Huizinge de gevaren door de bevingen in Groningen structureel werden overschat. ,,Er waren veel onzekerheden. Men ging heel erg aan de veilige kant zitten. Het moet niet aan ons liggen als een huis instort, zeiden experts.’’

Daar komt bij dat de overheidscommunicatie ook niet uitblonk in helderheid. ,,Die was in het begin onhandig. Men gebruikte soms bizarre berekeningen. Er was destijds veel onzekerheid in Groningen. Daar hebben wij wetenschappers ook te weinig stelling ingenomen,’’ erkent Helsloot.

Angst voor publiek debat

Wetenschappers wilden hun vingers liever niet aan het gevoelige gasdossier branden. ,,Dat was een heel merkwaardig gepolariseerde omgeving waarin wetenschappers niet het gevoel hadden dat ze vrijuit konden spreken. Er was angst voor een publiek debat’’, aldus Helsloot.

Ook TNO-expert Steenbergen gaf eerder al aan dat het niet altijd eenvoudig was nuanceringen aan te brengen over bijvoorbeeld de risico’s in het gasdossier. Hij stelt dat TNO dat wel steeds probeerde. ,,Maar rond ons waren krachten die dat tegenhielden. Wat dat was, weet ik niet precies.’’

Kamerleden reageren geschokt op de uitspraken. ,,Het is heel zorgelijk dat wetenschappers niet vrij kunnen spreken bij zo’n maatschappelijk belangrijk dossier’’, zegt Wassenberg (PvdD). Hij kreeg bijval van Yesilguz-Zegerius (VVD). ,,Het is nogal wat wat we hier horen.’’

Er staan donderdag twee uitgebreide debatten over Groningen op de agenda van de Kamer. Om 14.45 uur begint het debat over de versterkingsoperatie en de schadeafhandeling. ’s Avonds is er om 19.15 uur een debat over de Mijnbouwwet.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu