Hoogleraar belastingrecht van de Rijksuniversiteit Groningen krijgt boete wegens belastingfraude

Het Openbaar Ministerie heeft hoogleraar belastingrecht Ruben Freudenthal (RUG) beboet met €50.000 wegens een poging tot het plegen van belastingfraude. Het OM noemt de zaak ernstig, aangezien de man als hoogleraar een voorbeeldfunctie heeft.

Het Openbaar Ministerie noemt het liegen tegen de Belastingdienst door de hoogleraar een ernstig verwijt.

Het Openbaar Ministerie noemt het liegen tegen de Belastingdienst door de hoogleraar een ernstig verwijt. Foto: ANP

Hoogleraar Freudenthal (57), in het dagelijks leven partner bij accountantsorganisatie en belastingadviseurs Mazars, heeft volgens het OM tijdens een boekenonderzoek opzettelijk onjuiste informatie verstrekt aan de Belastingdienst over de administratie van een maatschap waarmee hij samen met een partner vastgoed beheerde.

In een dinsdag verstuurd persbericht over de zaak noemt het OM het liegen tegen de fiscus een ’ernstig verwijt’, want juist van een hoogleraar belastingrecht mag verwacht worden dat deze de Belastingdienst op juiste wijze informeert. Het OM doet in het persbericht geen mededelingen over welke hoogleraar het betreft.

De Rijksuniverstiteit Groningen bevestigt echter desgevraagd dat Freudenthal zelf, na overleg met het bestuur van de RUG, heeft besloten om zijn functie als hoogleraar met ingang van het nieuwe jaar te beëindigen naar aanleiding van de kwestie.

Freudenthal werkt behalve voor RUG en Mazars ook als manager voor het Haagse vastgoedbedrijf Fresch Real Estate. Het is vooralsnog onduidelijk of de verdenking van het OM daar betrekking op had. Een webpagina van Fresch waar een foto en een omschrijving van Freudenthal geplaatst stond, is twee weken geleden van de website verwijderd.

Boekenonderzoek

Het onderzoek door de fiscale opsporingsdienst FIOD startte drie jaar terug naar aanleiding van een boekenonderzoek door de Belastingdienst, waarbij het vermoeden was gerezen dat Freudenthal in 2014 onjuiste informatie had verstrekt. Tijdens het onderzoek constateerde de Belastingdienst dat er mogelijk activiteiten binnen de maatschap waren waarvoor administratie bijgehouden moest worden. De hoogleraar werd om die administratie verzocht.

Maar de hoogleraar deed alsof zijn neus bloedde en vertelde aan de Belastingdienst dat er geen administratie beschikbaar was en de maatschap daar ook niet toe verplicht was. Aangezien de fiscus van oordeel was dat de maatschap wel administratieplichtig was, heeft de Belastingdienst daarvoor een informatiebeschikking afgegeven. Een jaar later stelde de hoogleraar alsnog de administratie aan de Belastingdienst ter beschikking.

Achterhouden informatie

De Belastingdienst berekent het verschuldigde bedrag aan belasting op basis van zo volledig mogelijke informatie. Het achterhouden van informatie bemoeilijkt dat. Op basis van het onderzoek concludeert het OM dat verdachte opzettelijk onjuiste en onvolledige informatie verstrekte aan de Belastingdienst met betrekking tot de administratie van de maatschap, en dat is strafbaar.

De zaak is volgens het OM inmiddels fiscaal afgewikkeld, en door het opleggen van een boete en het uitsturen van een persbericht daarover, wordt alsnog recht gedaan, stelt het OM.

Ruben Freudenthal bleef dinsdag onbereikbaar voor commentaar, ondanks meerdere pogingen hem daartoe te bereiken. Zijn werkgevers Mazars en Fresch Real Estate wilden niet reageren op de schikking die hun werknemer heeft getroffen met het OM.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu