Hoogleraar: politie voerde eigen agenda bij piet-betogingen Groningen

Hoogleraar Jan Brouwer is erg kritisch op het optreden van de politie tijdens de pro- en anti- zwarte piet demonstraties bij de Sinterklaasintocht in Groningen. ,,Mij bekruipt gevoel dat politie hier een eigen agenda heeft gevoerd.”

Voorafgaand aan de intocht zochten pro-zwarte piet demonstranten, waaronder een groep FC Groningen hooligans, de confrontatie met anti-zwarte piet betogers. Zij trokken borden uit handen van betogers en duwden een jongen tegen de grond. 

Brouwer is hoogleraar rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid. Hij vindt dat de politie te laat ingreep. ,,Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze het hebben toegestaan om de anti-piet demonstranten even de stuipen op het lijf te jagen.”

Hij vervolgt: ,,De politie moet volstrekt eenduidig de wet handhaven en zich niet bezig houden met de inhoud van betogingen. Het heeft er de schijn van dat de politie keuzes maakt bij de personen die ze beschermt. Dat zou heel kwalijk zijn.”

Nieuws

menu