Hoogleraar strafrecht van de RUG Bert Röling berechtte oorlogsmisdadigers na de bevrijding: 'De doodsvonnissen heeft hij zijn leven lang verdedigd'

Met de oorlog en de roes van de bevrijding achter de rug moest Nederland 75 jaar geleden wederopbouwen. Een van de mensen die daarin een rol speelde was RUG-hoogleraar Bert Röling (1906-1985) die oorlogsmisdadigers moest berechten.

Bert Röling (inzet, rechts) was als enige Nederlander rechter bij het Internationaal Militair Tribunaal voor het Verre Oosten in Tokio. Zijn zoon Hugo (inzet, links) schreef het boek De rechter die geen ontzag had.

Bert Röling (inzet, rechts) was als enige Nederlander rechter bij het Internationaal Militair Tribunaal voor het Verre Oosten in Tokio. Zijn zoon Hugo (inzet, links) schreef het boek De rechter die geen ontzag had. Beeld: Wikipedia/ANP/HH

Rechter Röling hoorde bij de magistraten die na vijf jaar oorlog de verantwoordelijken voor de gruweldaden aan zich voorbij zagen trekken en die in het kader van de Bijzondere Rechtspleging moesten bepalen wie op welke manier hoorde te worden bestraft. Hij deed dat volgens zijn zoon Hugo zonder moeite te hebben met het vellen van het zwaarst denkbare oordeel; een doodsvonnis. Mits de juridische onderbouwing daarvoor juist was.

Nieuws

Meest gelezen

menu