Hatsjoe! Hooikoortspatiënten zet je schrap: meeste graspollen van het jaar verwacht

Allergoloog Hanneke Oude Elberink van het UMCG.

Allergoloog Hanneke Oude Elberink van het UMCG. Foto: Jeroen Kelderman

Tranende ogen, een loopneus of een verstopte neus, piepende ademhaling, koorts en vermoeidheid. Hooikoortspatiënten kunnen zich schrap zetten, Voor woensdag wordt de hoogste graspollenpiek van het jaar voorspeld.

Wat dat kan betekenen voor mensen weet Internist Hanneke Oude Elberink van het UMC Groningen. ,,Onderschat de impact niet als je neus dicht zit. Dat heeft echt invloed op je dagelijks leven.”

Er wordt voor woensdag de hoogste graspollenpiek van het jaar aangekondigd. Wat betekent dat?

,,De piek is weersafhankelijk en het kan per regio ook verschillen. Wordt het na een koud voorjaar, ineens warmer, dan barst de natuur ineens open en krijg je hoge pieken. De combinatie van warm en vochtig weer en een bepaalde windsnelheid is van invloed op de hoeveelheid stuifmeel. Woon je in de stad en zit je in de bus die je tot aan de voordeur thuisbrengt, dan heb je er minder last van Woon je op het platteland en zit je veel op de fiets, dan kun je er veel last van hebben.”

Hoe uit zich die last?

,,Wisselend. In welke mate is iemand gevoelig, worden de medicijnen gebruikt? De klachten variëren van een extreme loopneus, tranende ogen, jeuk in ogen en neus, last van de longen, een piepende longen piepende ademhaling tot een algeheel ziek gevoel koorts en vermoeidheid. Sommigen voelen zich zo lamlendig dat ze niet in staat zijn zich te concentreren. De meeste mensen hebben er zoveel last van dat ze minder productief zijn en slechter slapen en zo in een neerwaartse spiraal raken. Onderschat niet wat impact is als je neus dicht zit. Je kunt het dood relativeren, maar het heeft echt invloed op je dagelijks leven.”

Wat kun je er tegen doen?

,,Je moet voorbereid zijn. Als je milde klachten hebt, dan kan een tabletje van de drogist helpen. Maar mensen die echt last van hebben van stuifmeelallergie moeten op tijd met medicatie beginnen. Mensen met een boompollenallergie moeten half december al beginnen met medicatie en mensen met een graspollenallergie half april. Een tabletje is dan ook niet genoeg, pufjes voor de neus en soms ook voor de longen zijn dan ook nodig.”

Hoeveel mensen hebben hier last van of krijgen er mee te maken?

,,Goede cijfers ontbreken. Naar schatting twintig tot dertig procent van de bevolking in Europa heeft last van hooikoorts. Het probleem is dat niet alle patiënten adequaat geholpen worden. Niet iedereen bezoekt de huisarts. Mensen halen medicatie bij de drogist en krijgen geen goede uitleg en betalen te veel voor medicijnen. Er zijn tabletten en sprays voor neus en longen die je niet zelf kunt je kopen. Daarvoor hebt je een recept van de huisarts nodig.”