Hoor de wind waait... | Het beeld van Groningen

Een vrijwel uitgestorven Herestraat in 1974. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: pakjesavond.

Hoe gul is de goedheiligman dit jaar geweest? Op 5 december 1974 maakt de Groningse middenstand de balans op. Veel ondernemers concluderen dat de opbrengst laag is. Dat ligt misschien aan het storm- en regenachtige novemberweer. Daardoor stonden koopjesjagende pieten uren in de file in een overvolle binnenstad en konden ze minder aanschaffen.

Onder meer Hema zit in zak en as. ,,We zullen er in de toekomst rekening mee moeten houden dat het publiek scherper selecteert bij de bestedingen.’’ De winkel wijdt de lage opbrengst aan het assortiment en niet aan het weer. V&D bevestigt deze stelling. Zij heeft wel een uitgebreid assortiment en speelt met de elektrische rekenmachines op zakformaat in op menig verlanglijstje. Iedereen wil deze gloednieuwe uitvinding hebben.

Ondertussen sombert Hema verder. ,,Het is niet genoeg om de zaak op den duur gezond te houden.’’ Die voorspelling is uitgekomen, maar wel andersom. Hema maakt na jaren weer winst, terwijl V&D verworden is tot webwinkel. Dat is wel handig om bij slecht weer de drukke binnenstad te kunnen mijden.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl