Hoornsemeer mag groter

De tekening van de uitbreiding van het Hampshire hotel. FOTO ARCHIEF DVHN

Uitbreiding en modernisering van recreatie in de noordoosthoek van het Hoornsemeer in Groningen is een stap dichterbij gekomen.

Op alle fronten verloren

Een groep protesterende bewoners van de nabijgelegen J.M. den Uylstraat heeft een spoedeisend verzoek aan de Raad van State om de procedure richting werkzaamheden stil te leggen op alle fronten verloren. Voorzieningenrechter J.A. Hagen vindt het algemeen belang van de opwaardering van de noordoosthoek belangrijker dan het belang van een op grote afstand wonende kleine groep buurtbewoners.

De rechter verwacht ook niet dat de protesterende groep bewoners in een bodemprocedure alsnog gelijk krijgt. Voor de protestgroep moet de uitspraak hard zijn aangekomen. De rechter heeft alle argumenten tegen de plannen van tafel geveegd en komt verder tot het oordeel dat zowel de gemeente Groningen als de directie van het Hampshire Hotel op alle aspecten van het plan zorgvuldig heeft gehandeld.

Uitbreiding

Het Hampshire Hotel wil zijn restaurant richting waterkant uitbreiden en daarbij een groter terras laten aanleggen. Tegelijk wil het Meerschap Paterswolde, dat het beheer over het recreatiegebied voert, de waterpartijen in de noordoosthoek verruimen en met de bouw van aanlegsteigers de aantrekkelijkheid voor waterrecreanten vergroten.

De protestgroep diende een lange lijst met bezwaren tegen de plannen in, maar geen enkel argument is bij de rechter in goede aarde gevallen. Zo vindt rechter Hagen de afstand tussen de noordoosthoek van het meer en de woningen van de boze buurtbewoners groot genoeg om het argument van geluidshinder en parkeeroverlast van tafel te vegen.

Grote functie

Uit de uitspraak valt af te leiden dat de rechter vindt dat het recreatiegebied Hoornsemeer een groot stedelijke en regionale functie heeft en niet gezien kan worden als de achtertuin van een groep bewoners in de nabijgelegen wijk. Hij is het eens met de stelling van de gemeente dat de noordoostelijke entree naar het gebied wel een opwaardering kan gebruiken.

Nu de rechter van de Raad van State heeft gesproken en de bodemprocedure weinig kans van slagen lijkt te hebben, kunnen het Hampshire Hotel en het Meerschap Paterswolde de vergunningen aanvragen. De verwachting is dat de werkzaamheden over een half jaar kunnen begin-nen.

Nieuws

Meest gelezen

menu