Hoosbui van acht uur treft camping Watermolen in Opende. Meer dan honderd millimeter, veel natte kleren, extra drainage aanleggen, maar positieve kampeerders

Ruim honderd millimeter regen in acht uur tijd, twintig centimeter water op een kampeerveld en veel natte kleding dat gedroogd moet worden. Op camping De Watermolen in Opende zakt het water weer.

Op camping De Watermolen wordt snel drainage aangelegd om het overtollig water weg te krijgen.

Op camping De Watermolen wordt snel drainage aangelegd om het overtollig water weg te krijgen. Foto: De Watermolen

Het was een lange hoosbui die camping De Watermolen, met plek voor 500 gasten, in Opende afgelopen nacht heeft getroffen. Om middernacht begon het te sputteren, allengs werden de druppeltjes groter en bleef het tot acht uur zondagmorgen onophoudelijk regenen.

,Een seizoen van extremen’, zegt campinghouder Ramona Mulder. Achttien seizoenen exploiteert ze de camping op de Gronings-Friese grens, maar zo’n bui heeft ze zelden meegemaakt. ,,Sloten waarin meestal amper water is, liepen nu vol. Vanmorgen zakte het water snel. Maar voor de zekerheid gaan we op het terrein toch gaten boren en voorzien van schelpen. Extra drainage is wel gewenst. Zo’n bui moeten we niet weer hebben, dan is de lol er snel af.”

Droogmachines draaien extra rondjes

Om vijf uur vanmorgen maakte Mulder een rondje over de camping. Even de toiletten controleren. ,,Toen kwam ook een groot opblaasbaar ding op ons afdrijven.”

Nu zijn de meeste gasten nog goed gemutst en positief, weet Mulder. ,,We laten de droogtrommels extra draaien zodat natte kleding snel kan drogen. Enkele verstokte kampeerders weten nu ook dat ze voor het nieuwe seizoen een nieuwe tent moeten aanschaffen, want zo hier en daar lekt het toch”, zegt Mulder.

Haar gasten zijn echter optimistisch. ,,Limburgse toestanden zijn het nog niet en een echte kampeerder weet dat zoiets kan voorkomen.” Slechts een kampeerder heeft het terrein vroegtijdig verlaten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu