Hoosbui zet een deel van Siddeburen blank. Ook in Friesland veel wateroverlast (update)

Wateroverlast in Siddeburen. Foto: Johan Wildeboer

Meerdere plaatsen in Noord-Nederland hebben zondagmiddag te maken gekregen met enorme hoosbuien.

Een deel van Siddeburen kwam blank te staan en ook in Friesland kwam het water hier en daar met bakken uit de hemel.

Woudsend even afgesloten

De meldkamer in Friesland kreeg veel meldingen van wateroverlast. De toegangswegen naar Woudsend werden zelfs afgezet en bij een aantal woningen en bedrijven stond het water binnen, aldus de brandweer. Een zeilschool in het dorp werd korte tijd ontruimd. Aan het einde van de middag waren de wegen weer toegankelijk en was de situatie in het dorp onder controle.

Regenrecord

Waarnemer Ype Albada uit het Friese Laaksum tapte een etmaalsom van liefst 123 millimeter neerslag af. Dat is meer dan er normaal in een hele augustusmaand valt en een absoluut record voor Friesland.

Het oude record van 113 millimeter te Burgumerdaam was nog maar vier weken oud en werd op 25 juli gemeten. Het oude augustusrecord bedroeg 110 mm in Sint Annaparochie op 31 augustus 2012.

Ook overlast in Utrecht en Zuid-Holland

In de provincie Utrecht kreeg de brandweer vijftien meldingen van wateroverlast, voornamelijk uit Amersfoort en Bilthoven. In Bilthoven was een enorme hoosbui de veroorzaker, liet de gemeente De Bilt zondagmiddag weten. Ook hier zakte het water aan het eind van de middag weer. In Zuid-Holland kwamen er meldingen binnen uit onder meer Den Haag en Voorschoten. De brandweer schoot daar, net als in de provincie Utrecht, te hulp.

Code geel

Het KNMI had zondagochtend code geel uitgeroepen voor Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen omdat daar plaatselijk erg veel regen kon vallen. Rond 15.15 uur had het KNMI alle waarschuwingen weer afgeschaald naar groen.

Nieuws

Meest gelezen

menu