Horeca Groningen is stelende asielzoekers zat

Politie en gemeente zwijgen liever over de achtergrond van bendes zakkenrollers in de binnenstad van Groningen. Maar de horeca is het zat.

,,We hopen dat het probleem wordt opgelost”, reageert regiomanager Hans Singelenberg van Koninklijke Horeca Nederland in de province Groningen. ,,Als de politie een daderprofiel heeft, kan er ook wat worden gedaan.’’

De stad Groningen wordt momenteel geteisterd door groepen Noord-Afrikaanse ‘asielzoekers’ die op grote schaal zakkenrollen.

Geen verblijfsvergunning

Deze vooral jongemannen uit Marokko wonen in afwachting van hun kansloze asielprocedures in asielzoekerscentra in de provincie. Ze vragen tegen beter weten in asiel aan in Nederland. Marokko staat te boek als veilig en daarom zijn de ‘asielzoekers’ op voorhand kansloos voor een verblijfsvergunning.

Horeca-vertegenwoordiger Singelenberg is voorzichtig met uitlatingen over de daders. ,,Maar onze achterban heeft wel de indruk dat het om asielzoekers gaat.’’ Ondernemer Marcel Levee, met meerdere cafés in de binnenstad, kan daar over meepraten. ,,Het ligt natuurlijk politiek gevoelig. Je wordt al gauw voor racist uitgemaakt’’, aldus Levee. In zijn zaak Oblomov was het vorige week goed raak. Meerdere klanten werden bestolen. ,,Door buitenlanders met een asielpas.’’ Ook andere cafés en de nachtwinkel kregen bezoek.

Groepen

De zakkenrollers gaan geraffineerd te werk. Ze bewegen in groepen op straat en in uitgaansgelegenheden om publiek af te leiden. Een aantal ontfrutselt ondertussen waardevolle spullen.

In studentencafé Oblomov had Levee tot voor kort geen portier bij de deur. ,,Nu dus wel. Heel jammer dat dat moet’’, verzucht hij. ,,Als wij vermoeden dat iemand niet veel goeds in de zin heeft, komt hij er niet in. Daarbij letten we niet specifiek op buitenlanders.’’

Dilemma voor burgemeester

Levee vraagt aandacht voor de problematiek. ,,We hopen dat de politiek dit probleem oppakt.’’ Burgemeester Den Oudsten van Groningen vindt het een dilemma. ,,Aan de ene kant wil je gastvrij zijn. En dan wordt er misbruik van gemaakt. Ik wil niet stigmatiseren, want je kunt en mag bijvoorbeeld niet alle Marokkanen nu verantwoordelijk houden. Maar wat mij betreft sturen we die raddraaiers wel met de kerende post terug.’’

Het probleem speelde onlangs ook in het Drentse Aalden. Een groep asielzoekers veroorzaakte grote problemen in het dorp. Inbraken en diefstallen werden door de politie en de gemeente Coevorden toegeschreven aan een groep uit Noord-Afrikaanse landen, die ook in de procedure zitten terwijl ze al weten niet in aanmerking te komen. Deze mannen zaten allemaal in het plaatselijke azc in Aalden. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft inmiddels de mannen allemaal overgeplaatst.

Nieuws

menu