Horeca-exploitanten in Drenthe en Groningen willen versoepeling van de terrasregels

In tal van steden pleiten horecaondernemers voor versoepeling van terrasregels. In het Noorden wordt ook voorzichtig afgetast of dit mogelijk is. Goed idee?

Horeca-ondernemer: heropening terrassen 'halfbakken' maatregel

Horeca-ondernemer: heropening terrassen 'halfbakken' maatregel ANP

Veel horecaondernemers in het land vragen gemeenten om versoepeling van de terrasregels. Het idee is afkomstig uit de Litouwse hoofdstad Vilnius en wordt nu ook omarmd in Amsterdam, Maastricht, Middelburg en andere Nederlandse steden.

De Brabantse horecaondernemer Laurens Meyer, uitbater van onder meer De Drie Gezusters in Groningen, vindt het eveneens een ‘prima plan’. ,,Daarvoor moeten we wel in overleg met de gemeente. Er moeten voldoende mogelijkheden zijn. Dat ligt in elke stad anders.’’

Premier Mark Rutte maakte woensdagavond bekend dat per 1 juni ook de terrassen weer open mogen. Maar wel onder twee voorwaarden: iedereen moet aan een tafeltje zitten en mensen moeten verplicht 1,5 meter afstand van elkaar houden.

‘Verantwoord en veilig’

Het huidige terras voor De Drie Gezusters aan de Grote Markt is momenteel te klein om te voldoen aan de 1,5 meter afstand. Het terras zou wat Meijer betreft flink uitgebreid kunnen worden. ,,Maar het moet wel op een verantwoorde en veilige manier gebeuren. Er rijden bussen langs het plein. Het kan niet zo zijn dat mensen tussen de bussen door moeten laveren.’’

Roodehaan eten en drinken in Westeremden heeft zich vijf weken geleden op afhaalmaaltijden gestort en dat loopt volgens eigenaar Teus van Ruiswijk als een tierelier. Maar dat maakt het omzetverlies niet goed. Ook hij zou graag meer terrasruimte willen.

,, We kregen een brief van de burgemeester van Loppersum waarin staat dat de gemeente ons tegemoet wil komen. Aan de achterzijde van ons pand ligt een terrein zo groot als een voetbalveld, waarvan we een deel als terras kunnen inrichten. Dat kan een optie zijn.’’

Vier locaties voor horecaplein in Assen

De ex-binnenstadmanager van Assen, Ronald Obbes, weet nog niets van concrete initiatieven voor bijvoorbeeld een gezamenlijk horecaplein in Assen. Volgens hem zijn er vier locaties in Assen waar zoiets wel gerealiseerd kan worden. De Markt in Assen is volgens hem sowieso al een soort van horecaplein. ,,Maar concreet weet ik nog niets van plannen. Bij de afdeling Assen van de Koninklijke Horeca Nederland weten ze misschien wel iets meer.”

Sandra de Vrede, bestuurslid bij die lokale KHN-afdeling en eigenaar van restaurant Liff in het centrum van Assen, zegt dat er al verkennende gesprekken zijn geweest met de gemeente Assen voor zo’n initiatief. ,,De gemeente heeft aangegeven dat we een gezamenlijk terras zouden moeten onderzoeken. Donderdag gaat een nieuwsbrief uit naar onze leden waar we die optie voorleggen.”

De vraag die dan met name voorligt is of de horeca-exploitanten in Assen het zien zitten om ergens anders (gezamenlijk) een terras te exploiteren. Het staat volgens De Vrede allemaal nog in de kinderschoenen. ,,We willen natuurlijk ook weten of de collega’s hun terras willen delen met anderen.”

‘Afgelopen periode is een hel geweest’

In Assen is het namelijk wel zo dat sommige plaatsen al best wat ruimte hebben voor een terras. Terwijl anderen gebonden zijn door ruimtegebrek. De Vrede zegt dat het de afgelopen tijd voor horeca-eigenaren ‘een hel is geweest’.

,,We zijn in overleg met de gemeente Assen en hopen dat die er flexibel in gaat staan. Als Assen bijvoorbeeld precario gaat berekenen in deze situatie, dan wordt het lastig voor de horeca. We zijn in het begin van het gesprek en hopen dat de gemeente Assen coulant zal zijn en goed met ons mee willen denken.”

De gemeente Assen laat bij monde van woordvoerder Martin de Bruin weten op dit moment nog niets te kunnen melden. Dat er gesprekken zijn gepland om over dit thema te spreken wordt wel bevestigd.

‘Weer is onzekere factor’

Irene van der Velde, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Horecabond regio Groningen, staat achter het idee om de regels rond terrassen te versoepelen. ,,Maar ook dan halen we onvoldoende omzet. Bovendien zijn er horecaondernemers die geen terras hebben en is het weer een onzekere factor. We kunnen voorlopig niet zonder financiële steun van de overheid.’’

Sander Vos van restaurant De Turfsteker annex zalencentrum Meursinge in Westerbork was er vroeg bij. Hij heeft drie weken geleden de gemeente Midden-Drenthe al gevraagd of hij zijn buitenterras mag uitbreiden. Binnenin zijn zaak heeft hij naar eigen zeggen genoeg ruimte, maar zijn terras is met vijftig stoelen ‘beperkt’ van omvang. ,,Het idee was om het voetpad voor de zaak er als terrasruimte bij te betrekken. Dat mag. Het voetpad wordt, zoals ik heb voorgesteld verplaatst naar de parkeerplekken.’’

Vos heeft nog meer plannen. Hij doet al aan afhaalmaaltijden, maar wil ook graag een Biergarten op de parkeerplaats aan de achterzijde. ,,We proberen alles om in de benen te blijven.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu