Horeca in Groningen voert door nieuwe coronamaatregelen race tegen de klok: 'Van deze sluitingstijd snap ik helemaal niets. Wij zijn constant de dupe'

Het terras van De De Drie Gezusters op de Grote Markt in Groningen, hier op archiefbeeld. Foto: Archief Corné Sparidaens

Cafés en restaurants in Groningen hebben het zwaar door de aangescherpte coronamaatregelen. Sommige ondernemers vervroegen hun openingstijden om de schade in ieder geval een beetje in te perken. Maar dat is niet voor alle zaken mogelijk.

Arnold Ensing van Café De Wolthoorn gooit de deuren van zijn café maar een uurtje eerder open: om 15:00 uur in plaats van 16:00 uur. ,,Het blijft zwaar behelpen nu. Maar nog eerder opengaan heeft geen zin. Mensen zijn ook gewoon aan het werk.”

De nieuwe regels die premier Mark Rutte begin deze week aankondigde, sloegen bij horecaondernemers in als een bom. De horeca in het hele land moet al om 22:00 uur de deuren sluiten. De nachthoreca, die al bijna stil lag door de verplichte sluitingstijd om middernacht, krijgt het hierdoor nog zwaarder te verduren. Maar ook voor cafés en restaurants is de vervroegde sluitingstijd een probleem.

Happy hour begint een paar uur eerder

Bar Players in de binnenstad, waar het vaak pas laat op de avond druk wordt, opent ook eerder. De Tapperij aan de Grote Markt opent dagelijks om 16:00 uur de deuren. Vroege vogels hebben nog geluk ook: het happy hour van de Tapperij is ook vervroegd.

,,Mensen drinken hier vaak een wijntje voordat ze uit eten gaan of juist nadat ze uit eten zijn geweest. Die tweede stroom gasten blijft nu weg”, zegt eigenaar Martijn Fernhout van Wijnlokaal Barrel. Hij hoopt die schade in ieder geval een beetje in te lopen door een uur te beginnen. ,,Maar ik heb geen idee of dat gaat werken.”

Een achtgangendiner? Dan zit je wel even aan tafel

Een kleiner menu en een halfuurtje eerder open. Op die manier probeert kok en eigenaar Martin Kooijker zijn gasten een zo normaal mogelijke avond te bezorgen in zijn Restaurant de Molenaar in Onderdendam. ,,We hebben normaal achtgangendiners. Nu serveren we zes gangen. Het voelt soms echt als een race tegen de klok.”

Een zesgangendiner eten neemt zo’n drie tot vier uur in beslag. Daarom gaat De Molenaar een halfuurtje eerder open. ,,Het laatste moment dat gasten aan kunnen schuiven is echt 7 uur. Anders lukt het niet om alles te serveren. En je wil gasten ook lekker ongedwongen laten zitten.”

Naast dat het wennen is, is het zakelijk gezien ook geen pretje. Want een kleiner menu en een lagere drankomzet, mensen drinken minder wijn doordat ze minder lang aan tafel zitten, doet de omzet geen goed.

‘We moeten constant de klok in de gaten houden’

Eerder opengaan is bovendien niet voor iedereen een optie. Jan Bas van Aalderen van Het Pomphuus en Bistro Bommen Berend is normaal gesproken ook overdag al open. ,,We hebben geen nieuwe creatieve oplossingen bedacht. Voor de bar beneden is de sluitingstijd van 22:00 uur niet zo’n probleem, maar in ons restaurant boven is het echt heel lastig.”

Daar kunnen mensen kiezen uit een vier-, vijf- of zesgangendiner. Maar doordat de zaak eerder dichtmoet, is rustig van de maaltijd genieten niet mogelijk. ,,Het voelt voor ons heel onprettig. We moeten constant de klok in de gaten houden om ervoor te zorgen dat gasten wel op tijd al hun gangen hebben.”

Gasten die reserveren voor een tafeltje om 19:30 uur worden gebeld. ,,Dan vragen we of ze niet eerder kunnen.” Van Aalderen snapt niets van de nieuwe regels. ,,Ik heb lang begrip gehad voor de maatregelen en we houden ons daar ook netjes aan. Maar van deze sluitingstijd snap ik helemaal niets. De horeca is constant de dupe.”

Sommige horecaondernemers gooien de handdoek in de ring. Cees van Ekelenburg, eigenaar van Bar Meneer Jansen in Appingedam, heeft daarom besloten zijn zaak te sluiten. ,,Dit is voor ons gewoon geen doen. Ik ga altijd om 20:00 uur open. Dat betekent dat ik twee uur bezoekers kan ontvangen. Dat helpt niets.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu