Groningse horeca hoopt met terrasverwarmers, fleecedekens en verwarmde kussens de coronawinter te overleven

Terrasverwarming kost veel stroom, maar is erg in trek.

Terrasverwarmers, tijdelijke overkappingen, fleecedekens en verwarmde kussens: horecaondernemers in Groningen breken zich het hoofd over mogelijkheden het terrasseizoen te verlengen nu de temperaturen dalen.

,,Wij willen graag verwarmde terrassen’’, zegt voorzitter Irene van der Velde van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Groningen. Ze is daarover druk in overleg met de gemeente Groningen die net als elk jaar tot 1 november een terrasvergunning verleent; daarna zijn alleen gevelterrassen toegestaan, uitzonderingen daargelaten.

Maar 2020 is door corona een ander jaar. In maart ging de horeca elf weken op slot. Daarna draaiden cafés en restaurants met terras weliswaar een goeie zomer dankzij het mooie weer en het toerisme in eigen land, maar nu de zomerse temperaturen verleden tijd lijken, vrezen ze de herfst- en wintermaanden.

Terrasen langer open

,,We hebben nog niks concreets afgesproken’’, zegt Van der Velde. ,,We hopen dat we de terrasvergunningen mogen uitbreiden en dat we winterterrassen mogen openen die verder reiken dan alleen wat tafeltjes tegen de gevel van de horecazaak.’’

Volgens haar vinden bezoekers van cafés en restaurants het ten tijde van corona prettiger om buiten te vertoeven, omdat daar de kans op besmetting kleiner lijkt. Vandaar dat de gemeente afgelopen maanden extra terrassen toestond op bijvoorbeeld de Grote Markt en de Vismarkt.

Energieslurpende terrasverwarmers

Terrasverwarming is een heikel punt in Groningen, omdat GroenLinks erop tegen is sinds de invoering van winterterrassen in 2009, die de binnenstad aantrekkelijker zouden maken. Desondanks hebben de energieslurpende terrasverwarmers massaal hun intrede gedaan in de horeca, ook op terraseilanden en op terrassen ver van de gevel af.

De Drie Gezusters aan de Grote Markt heeft een aan-uitconstructie op de terrasverwarmers, door bezoekers zelf te reguleren, om energie te besparen. De Drie Gezusters heeft al drie jaar een winterterras dat veel verder reikt dan de gevel tegen het pand aan. ,,We hebben ook windschermen. De corona-kuchschermen zorgen voor een nog beter klimaat’’, zegt bedrijfsleider Sil Doeksen.

Hij is een groot voorstander van verwarmde winterterrassen nu de coronamaatregelen niet versoepeld worden. ,,Het gaat om het bestaansrecht van de horeca, om overleven in een moeilijke tijd.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu