Horeca boos op gemeente Groningen over nieuwe banken op Grote Markt: verkeerde timing en fout signaal

De banken op de Grote Markt Foto: Gemeente Groningen

De gemeente Groningen heeft donderdag een aantal nieuwe, houten banken op de Grote Markt geplaatst. Bij horecaondernemers die aan de markt zijn gevestigd schiet de actie in het verkeerde keelgat.

“Het is een beetje ongepast op dit moment”, uit Jan Hoeve van De Brouwerij Negende Cirkel zijn frustratie in de app. “Vergeet niet, de horeca is nog maar een week beperkt open onder strenge voorwaarden. Wij moeten gewoon veel maatregelen treffen om open te mogen, zoals maximaal twee personen per tafeltje, grote afstand tussen de tafels en op reservering. Ik zag vanmiddag al veel mensen zonder afstand samenklonteren op de banken. In totaal zijn er zelfs twintig zitplaatsen. Als wij zo’n groep op het terras hebben, worden we op de vingers getikt.”

Pislink

Collega-ondernemer Peter Torenbosch, van The Stockroom, deelt de ergernis van Jan. “Ze hebben echt een waardeloos gevoel voor timig. Hier word je pislink van als horecaondernemer. Een terras is veel beter te reguleren dan een openbare plek. Ik weet nu al wat er gaat gebeuren: vrienden kopen ergens een drankje en kruipen lekker dicht op elkaar.”

Vanuit Koninklijke Horeca Noord-Nederland klinkt bij monde van regiomanager Hans Singelenberg ook kritiek. Hans vindt het goed dat de gemeente een prettig verblijfsklimaat met goede voorzieningen creëert, ook op de Grote Markt. Maar: “De timing van het plaatsen van deze banken is echter op z’n zachts gezegd ongepast. Horecaterrassen dienen te voldoen aan strakke regels. Oppervlakten van terrassen worden zelfs al ingeperkt als er geen 3,50 meter doorloopruimte langs het terras is en stadswandelingen worden verboden omdat het dan ‘te gezellig’ wordt. Het is onverkoopbaar dat de gemeente juist dan gaat faciliteren dat mensen, ongecontroleerd op een kluit gaan zitten. Bovendien gaat het volledig voorbij aan het sentiment wat momenteel speelt bij hun eigen horecaondernemers, wiens water het aan de lippen staat.”

“Had het over twee maanden gedaan”

Zowel Jan, Peter als Hans hadden liever gezien dat de banken een paar maanden later werden geplaatst. “Hier geef je een verkeerd signaal mee af”, aldus Jan. Peter vult aan: “Dit trekt extra mensen naar de toch al drukke binnenstad. Het had was beter geweest om dit te doen op het moment de druk op de IC’s minder hoog was en de terrassen weer normaal open konden.”

Daarnaast vrezen de ondernemers dat dit ten koste gaat van de ruimte voor uitbreiding van de tijdelijke terrassen op de Grote Markt, net zoals de vorige zomer. Daar is Sil Doeksen, van Horeca Zuidzijde (Drie Gezusters) niet zo bang voor. Hij begrijpt zijn collega’s, maar denkt dat de banken goed geïntegreerd kunnen worden in de voor de zomer geplande tijdelijke uitbreiding van het terras. “Openbare zitplekken krijgen in de nieuwe inrichting van de Grote Markt sowieso een prominentere plek. Ik denk dat het plein daar mooier van wordt, zolang het maar in balans is.”

Nieuws

Meest gelezen

menu