Horeca woest: als dit doorgaat, dient kabinet de genadeslag toe

Horeca is woedend over mogelijke nieuwe sluiting. Op de foto een zomers tafereel in de Poelestraat in Groningen Foto: FArchief DVHN/ Corné Sparidaens

Voor het gros van de horecaondernemers heeft het geen zin meer om open te blijven als er nog strengere maatregelen komen. Dat zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.

,,Als het kabinet morgen met nog strengere maatregelen komt, is dat de genadeslag voor veel kroegen en restaurants. Er is onwijs veel verdriet in de branche.”

Maandagavond en dinsdag wordt nog koortsachtig overleg gevoerd over de nieuwe coronamaatregelen. Als de besmettingscijfers de komende uren niet fors teruglopen, is de kans groot dat de horeca in ieder geval twee weken op slot moet. Een rampzalig scenario, aldus Willemsen. ,,Iedere beperking die we bovenop de huidige maatregelen krijgen, is feitelijk al een lockdown. Het heeft straks helemaal geen zin meer om open te zijn.”

Ongeloof en frustratie

Binnen de horecabranche is veel ongeloof en frustratie dat het kabinet het ‘telkens weer in de kroeg blijft zoeken’. ,,Ze zien al maanden dat het verder dichtgooien van de horeca geen invloed heeft op de cijfers. Er verschijnen steeds meer onderzoeken die wijzen op uitbraken in de thuissituatie, en onder migranten. Het lijkt wel alsof het kabinet het allemaal niet meer weet, en onzorgvuldig een zondebok uitkiest. Dat is heel spijtig, en voor veel ondernemers straks de nekslag.”

Juist in onzekere tijden als deze hebben mensen behoefte aan sociaal contact, benadrukt Willemsen. Hij vindt dat de horeca daarom juist een onderdeel van de oplossing moet zijn, als veilig alternatief voor huisfeestjes en illegale bijeenkomsten. ,,In de horeca kunnen mensen dankzij de strenge protocollen toch op een veilige manier samenkomen.”

Moedeloos

Volgens Willemsen is het aantal aantoonbare besmettingen in de horeca bovendien relatief laag. ,,We hebben laatst een mooi plan ingediend bij het kabinet over hoe wij met z’n allen denken deze crisis veilig en verantwoordelijk door te komen. Daar is naar gekeken, maar niks mee gedaan. Het is om moedeloos van te worden.”

De horecabranche werkt sinds een paar dagen aan alternatieve coronamaatregelen, omdat onder meer cafés en restaurants onevenredig hard geraakt zouden worden. Samen met ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland deed de branche een dringende oproep aan het kabinet om niet zonder meer vast te houden aan alle opgelegde restricties.

Dans ontspringt

Het kabinet moet volgens de branche niet alle horecagelegenheden over één kam scheren, maar kijken naar functies en activiteiten per type bedrijf, bijvoorbeeld ‘eten en drinken’, ‘vergaderen’, ‘slapen’, enzovoorts. Gebruikmakend van technisch vernuft zou er dan uit moeten komen welke maatregelen er ergens gelden.

Volgens Willemsen worden op dit moment bijna alle horecagelegenheden keihard geraakt. ,,Er is geen sector binnen de branche die de dans ontspringt. Ja, dat ene koffietentje dat alleen overdags open mag draait misschien nog wel aardig, maar ook dat zal niet lang meer duren. Iedereen zal de stad straks gaan mijden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu