Horecamedewerkers voeren maandagavond actie: 'De anderhalvemetersameleving is voor ons niet werkbaar'

Stilte in de binnenstad van Groningen. Foto: ProNews

Onder de noemer 'De horeca staat stil' voeren horecamedewerkers in heel Nederland maandagavond actie. Ook in de stad Groningen doen veel cafés en restaurants mee.

,,Het wordt tijd om Nederland en de regering te laten zien wat de horeca betekent. Wat wij bieden, waar we allemaal aanwezig zijn en vooral wie er allemaal werken", meldt de Facebookoproep van 'De horeca staat stil'. En dus staan maandagavond in heel Nederland horecamedewerkers van 17.00 tot 17.10 voor hun zaak. In een wit shirt heffen zij een leeg glas.

Ook in Groningen geven horecamedewerkers gehoor aan die landelijke actie. Want in de binnenstad, waar de horeca deze tijd van het jaar normaliter op volle toeren draait, is het akelig stil.

 ,,We hebben even getwijfeld, doen we daaraan me? Natuurlijk doen we dat'', zegt Mirjam Jager, eigenaar van café Time Out in Groningen. ,,Het is triest wat er gebeurt. Het is gewoon zwaar voor de horeca."

 

Horeca wil een signaal afgeven aan de overheid

Via een WhatsAppgroep waarin de horecaondernemers van de Groningse Poelestraat met elkaar communiceren, meldden meerdere zaken zich aan om vanavond ook mee te doen, zegt Jager. ,,Het mooiste zou zijn als we vanavond allemaal meedoen, en overal horecamedewerkers buiten op een rij staan."

"De overheid heeft allang bedacht wat ze morgen gaan zeggen tijdens de persconferentie. Toch willen we met deze actie een signaal afgeven dat deze situatie niet te doen is", zegt de Groningse ondernemer.

'De anderhalvemetersamenleving is voor de horeca niet werkbaar'

Zo zien veel horecazaken de anderhalvemetersamenleving niet zitten. ,,Dat is gewoon niet werkbaar'', aldus Jager. De financiële steun van de overheid vindt de ondernemer ook teleurstellend. ,,We weten nog niet eens of we wel een tegemoetkoming krijgen.''

En dus hoopt de Jager dat alle horecamedewerkers mee doen. ,,Hoe meer mensen, hoe beter. Al moeten we natuurlijk wel anderhalve meter uit elkaar staan.'' Vanavond staat zij in ieder geval op het Poeleplein voor haar eigen zaak in een wit T-shirt. ,,Wit is de kleur van hoop, want we hopen dat we gauw weer op normale wijze aan de slag kunnen. Of in ieder geval dat er een betere tegemoetkoming komt.''

Nieuws

Meest gelezen

menu