Horecapachter Nathan van Gelder slijpt de messen tegen toekomstplan drafbaan van de gemeente Groningen

Horecaondernemer Nathan van Gelder. Foto: DvhN

Horecapachter Nathan van Gelder beraadt zich op juridische stappen tegen de toekomstplannen van de gemeente Groningen voor de drafbaan in het Stadspark.

De ondernemer vreest dat hij vroegtijdig het veld moet ruimen ondanks zijn doorlopende contract met de gemeente tot 2028. ,,Nog maar een dikke maand geleden kreeg ik te horen dat de toekomstplannen geen gevolgen zouden hebben voor mij. Nu kom ik in de hele businesscase van de gemeente niet meer voor.’’

Sterker: de ruimtes waar Van Gelder zijn catering- en evenementenbedrijf runt, staan op de nominatie voor sloop. Voor de ondernemer lijkt geen plek meer. Voor de catering en logistiek rond de shows van internationale mega-acts die Groningen straks wil binnenhalen, is Martiniplaza de aangewezen partner, voor de programmering is dat SPOT/De Oosterpoort.

Ondernemer is des duivels over dreigende sloop

Van Gelder is des duivels. Hij sloot in 2018 een pachtovereenkomst voor tien jaar met de gemeente. Daarmee kocht Groningen destijds een levenslang pachtcontract af dat ze in 2005 met de ondernemer sloot voor het hele drafbaancomplex. In 2018 droeg Van Gelder zijn gebruiksrechten voor het middenterrein over aan de gemeente, maar hij kon verder met de horecazalen in het hoofdgebouw.

Volgens de businesscase van de gemeente staan dat pand en andere opstallen rond de baan echter in de weg bij de beoogde ontwikkeling tot de ‘groenste evenementenlocatie van Nederland’. Plannen daarvoor moeten nog worden gemaakt, benadrukt de gemeente in een reactie.

Gemeente: Sloop niet vóór 2028 aan de orde

Tot de sloop kunnen Van Gelder en andere huurders blijven. ,,Dat is nu niet aan de orde’’, zegt een collegewoordvoerder. ,,Het is onwaarschijnlijk dat dit voor 2028 gebeurt. We blijven de huurders informeren over de voortgang en eventuele nieuwe ontwikkelingen.’’

Van Gelder is daar niet gerust op. ,,Er is tot dusver geen enkel overleg, ik moest dit plan vernemen uit de media. Toen ik de gemeente belde, kreeg ik het advies me tot de gemeenteraad te wenden.’’ Die hakt op 9 september de knoop door over het toekomstscenario en het opzeggen van het huurcontract met de koersorganisator, de Koninklijke Harddravers & Ren Vereniging Groningen.

Van Gelder laat zich niet piepelen

,,Daarbij vraagt het college wel degelijk ook groen licht om de businesscase en exploitatiemodel uit te werken’’, weet Van Gelder. ,,Daar hoort ook de voorgestelde sloop bij. Dus hoezo is dat dan ‘niet aan de orde’? Dit wordt er rücksichtslos doorheen gedrukt door het college. Dit is een staaltje onbehoorlijk bestuur. Als dit de weg is die de gemeente wil gaan dan laat ik gegarandeerd de advocaten opdraven die de uitkoop hebben uitonderhandeld. Ik laat me niet piepelen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu