Horecaterras op dek Groninger woonboot mag

Foto: Archief DvhN / ANP ANP

Het Woonschepencomité heeft een langslepende juridische procedure tegen een terras op het dek van een tjalk naast de Ebbingebrug verloren.

Het Woonschepencomité heeft een langslepende juridische procedure tegen een terras op het dek van een tjalk naast de Ebbingebrug verloren.

De Raad van State heeft deze week geoordeeld geen bezwaren te zien tegen het terras op de tjalk Ludina die naast de Ebbingebrug ligt afgemeerd en door het horecabedrijf De Toeter aan de Turfsingel wordt geëxploiteerd. Het woonschepencomité heeft altijd benadrukt zich niet tegen horecaterrassen op het water te keren, maar wel op het dek van een woonboot. Dat sprake is van een tijdelijk terras noemt het comite onwaarschijnlijk.

Van belang
Het stadsbestuur heeft tal van argumenten om in de zomer van 2014 de exploitant toestemming te geven een terras voor de duur van twee jaar te exploiteren. ,,Het water in de binnenstad van Groningen is van belang uit historisch, toeristisch en economisch oogpunt. Door terrassen op het water wordt de binnenstad aantrekkelijk, het water beter zichtbaar en wordt het water daardoor meer deel van de binnenstad'', stelde het stadsbestuur in zijn verweer bij de Raad van State.

Volgens het college is de locatie naast de Ebbingebrug heel specifiek, vanwege de ligging, de relatie met de aanwezige horeca-vestiging De Toeter, de relatie met de terrassen aan het water en de bezonning. Het college oordeelt verder dat de ligplaats en de woonfunctie behouden blijven, de authenticiteit van het schip niet wordt aangetast, nu het terras afneembaar is en het schip na afloop van de pilot van twee jaar in de originele staat is terug te brengen.

Terugverdienen
De juridische procedures bij verschillende rechtbanken hebben het initiatief van de uitbater van De Toeter geen goed gedaan. Uitbater Maik van Heerd kon pas een jaar later dan gepland met de bouw van het terras beginnen en besloot medio vorig jaar, ver voor de uitspraak van de Raad van State deze week, het terras te openen. Hij wilde de investeringen die hij voor het terras deed terugverdienen.

De uitbater van De Toeter is in zijn nopjes met het oordeel van het hoogste rechtscollege. ,,We hebben vorig jaar met het terras goede ervaringen opgedaan. Ik hoop dat we dit jaar hetzelfde plezier gaan beleven.'' Van Weerd gaat in overleg met het stadsbestuur om te kijken wat na de proefperiode van twee jaar moet gebeuren. ,,Ik wil natuurlijk het terras ook volgend jaar en de jaren daarna openhouden.. Het is een prachtige plek om te vertoeven.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu