Horror in Helpman? | Het beeld van Groningen

Het landhuis Groenestein in 1972. Filmregisseur Alfred Hitchcock had hier wel mee uit de voeten gekund.

Het landhuis Groenestein in 1972. Filmregisseur Alfred Hitchcock had hier wel mee uit de voeten gekund. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: een Hitchcock-huis.

In Helpman ligt een park en middenin dat park staat een landhuis, Groenestein geheten. Groenestein is ‘pas’ in de 17de eeuw gesticht door de bepaald niet armlastige Lucas Alting. Een glansrol in een roemrucht verleden met middeleeuws wapengekletter of hagenpreken voor vervolgde protestanten zit er zodoende niet in.

Afgaande op de staat van het pand op deze foto uit 1972 ligt een rol in een klassieke horrorfilm in de lijn der verwachting. Het huis in zwart-wit en ook de klimop langs de gevel werken mee aan een wat spookachtige sfeer. Filmregisseur Alfred Hitchcock had hier wel mee uit de voeten gekund. Het is gemakkelijk voor te stellen: een jong gezin arriveert op een zonnige zomermiddag per stationwagen bij hun nieuwe woning. Ondertussen heeft niemand in de gaten dat zij vanachter een zolderraam gadegeslagen worden door een bleke verschijning met holle ogen… Goed, een beetje cliché, inderdaad.

Vanaf 1950 wordt Groenestein bewoond door professor B.V.A. Röling en zijn gezin, onder wie kunstenaar Matthijs. Een door mevrouw Röling uitgenodigde helderziende heeft Groenestein volledig spookvrij verklaard. Film representeert zelden de werkelijkheid.

 

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl