Hortus Haren krijgt zandtuin

De kas in de Hortus die werd gesloten. Foto: Archief DvhN

Hortus Haren krijgt een zandtuin – geen woestijn – op de plek waar nu nog de grote kas en aanpalende kantoren staan.

Hortus Haren krijgt een zandtuin – geen woestijn – op de plek waar nu nog de grote kas en aanpalende kantoren staan.

Sloop
De sloop van de gebouwen vindt nog deze maand plaats, waarna de aanleg van de nieuwe tuin van 4500 vierkante meter volgt. Wat deze reconstructie van de Hortus gaat kosten, is niet bekend. Zowel penningmeester Jan Poutsma van de Hortus als eigenaar Rijksuniversiteit blijf het antwoord schuldig. Wel duidelijk is dat de Hortus met de reconstructie bouwt aan de toekomst.

Kas
De grote tropische kas was al jaren afgesloten van verwarming en bleek onlangs gevaarlijk voor publiek waarop werd besloten ‘m te sluiten. ,,De grote kas is bijna vijftig jaar oud en aan het eind van z'n Latijn. De universiteit heeft besloten om ‘m af te breken'', zegt voorzitter Douwe Wiersma van de Stichting Behoud Groene Hortus.

De tuin die op de plek van de kas komt wordt een zogeheten zandtuin, met verschillende kleuren zand en beplanting. Landschapsarchitecten Ernst van der Hoeven en Jan Maas maken er een ontwerp voor. De nieuwe tuin zal passen bij Geopark De Hondsrug waar de gemeente Haren en de Hortus sinds dit jaar deel van uitmaken. Volgens de Stichting wordt de entree van de botanische tuin door de zandtuin aantrekkelijk voor het publiek.

Ook achterin de bestaande tuinen vinden komend jaar, op kleine schaal, veranderingen plaats. Er wordt een parkachtig landschap gecreëerd.

Opgeknapt
Jaarlijks komen er zo'n 25.000 bezoekers naar de Hortus die in z'n beste jaren 100.000 bezoekers trok en waar vijftig betaalde krachten werkten. De Hortus heeft het sinds de eeuwwisseling niet gemakkelijk, zeker niet sinds de universiteit de financiële stekker eruit trok. Nu draait de tuin met twee betaalde fte's en met vijftig vrijwilligers.

Volgens Wiersma is de slechtste tijd geweest en is de Hortus de laatste jaren juist opgeknapt. ,,De Hortus is een unieke plek om naartoe te gaan. Op 22 hectare grond is van alles te vinden, van een ecologische tuin tot en met een Chinese tuin. Mensen uit de buurt die er nog nooit zijn geweest, weten niet wat ze missen. Bezoekers uit het Westen van het land zijn lyrisch.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu