Hotel Schimmelpenninck Huys is vanaf donderdag daklozenverblijf

De nachtopvang voor daklozen van Het Kopland in de Groningse Schoolstraat. Foto DvhN/ Matthijs Sorgdrager

Dak- en thuislozen kunnen, als alles volgens planning verloopt, vanaf donderdag terecht in Hotel Schimmelpenninck Huys. Daar wordt een 24-uursopvang georganiseerd.

De tijdelijke verhuizing van de nachtopvang in de Schoolstraat naar het hotel in de Oosterstraat is nodig vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. „Het is heel lastig om aan de richtlijnen van het RIVM te voldoen in het pand aan de Schoolstraat”, zegt Lieuwe de Boer van de nachtopvang. „Vooral op het gebied van zelfisolatie. De kamers worden gedeeld en zijn klein.”

In Hotel Schimmelpenninck Huys is in principe ruimte voor veertig mensen. Maar volgens De Boer is het mogelijk om uit te breiden als dat nodig is.

24-uursopvang

Anders dan bij de nachtopvang hoeven de dak- en thuislozen hier geen kamer te delen en niet om 10 uur ‘s ochtends het pand te verlaten. De deur draait voor hen 24 uur per dag naar binnen.

De organisatie is in gesprek met Stichting WerkPro om dagbesteding op te zetten. Het is nog niet duidelijk om wat voor activiteiten het gaat. „We gaan samen met de groep uitvogelen hoe het eruit moet zien.”

Nachtopvang aan de Schoolstraat sluit tijdelijk

De nachtopvang van stichting Het Kopland aan de Schoolstraat gaat tijdelijk dicht, omdat het niet mogelijk is om op twee plaatsen operationeel te zijn.

Hoe lang de stichting gebruik gaat maken van het hotel moet nog blijken. „We bekijken het van dag tot dag. We kunnen in ieder geval tot 21 juni in het hotel terecht, maar daarmee is niet gezegd dat het ook nodig is”, zegt De Boer.

Eerst melden

Dak- en thuislozen betalen normaal gesproken 5,65 euro om te mogen overnachten in de nachtopvang. Die prijs blijft hetzelfde. Ze kunnen echter niet zomaar komen aanwaaien bij het hotel. „Ze moeten zich van te voren aanmelden.”

De verhuizing naar Hotel Schimmelpenninck Huys is in samenwerking met de gemeente, Stichting Het Kopland en de eigenaren van het hotel op poten gezet. Gemeentewoordvoerder Natascha van ‘t Hooft laat weten dat de gemeente heel blij is met de oplossing en de samenwerking tussen de partijen.

Nieuws

Meest gelezen

menu