Hotel, tentamenhal, park of huizen - wie bouwde het mooist van Groningen? Vanaf dinsdag kun je stemmen voor de Groninger Architectuurprijs 2021

Wat is er het afgelopen jaar bijgebouwd in de stad? En is het ook een beetje om aan te zien? Platform GRAS, de Stichting DAG en het Atelier Stadsbouwmeester maken de balans op tijdens de Groninger Architectuurmaand. Vanaf dinsdag is de digitale stembus open.

Op het nieuwe Akerkhof staan zitjes en grote plantenbakken. Binnenstadbezoekers maken er graag gebruik van.

Op het nieuwe Akerkhof staan zitjes en grote plantenbakken. Binnenstadbezoekers maken er graag gebruik van. Foto: Archief DVHN / Corné Sparidaens

Voor de fraaiste nieuwbouw is een aantal prijzen te vergeven. Een groep deskundigen en een publieksjury kiezen elk een top drie. Daarnaast kan iedereen die dat wil op de website van de Groninger Architectuurprijs stemmen op z’n favoriet.

Woningbouw, scholen, hotels, een park en een kerkhof

Er zijn 42 bouwprojecten ingezonden uit Groningen, Haren en Ten Boer; het merendeel van de nieuwbouw staat in de stad, en het gaat vooral om woonhuizen. Niet gek, want daarvan worden er veel bijgebouwd. In 2020 kreeg Groningen 1900 nieuwe huizen, en voor 2021 staan in totaal 2600 nieuwe woningen gepland.

Zo kwamen er appartementencomplexen in de Grunobuurt en bij de Kempkensberg, werd Meerstad verder uitgebreid en verrezen in Paddepoel de woontorens Atlas en House of Groningen. Verder zitten er onderwijs- en kantoorgebouwen bij de inzendingen, zoals het kindcentrum in Ten Boer en het hoofdkwartier van IT-bedrijf New Nexus in Haren, en hotels zoals het Market Hotel aan de Grote Markt. Geen gebouwen, maar ook op de longlist te vinden: het Park Meerstad en het vernieuwde Akerkhof.

‘Veel middelmaat, paar uitschieters’

Vorig jaar zag je de grote winnaar van de Architectuurprijs van mijlenver aankomen; dat moest natuurlijk het Forum worden, en dat werd het ook. Nu is er niet zo’n gedoodverfde winnaar. Volgens organisator GRAS kenmerkt de oogst van afgelopen jaar zich grotendeels door middelmaat ,,Met een paar uitschieters’’, zegt Clemens Gielingh van GRAS. ,,Maar die benoemen we natuurlijk niet, onafhankelijk als we zijn.’’

Op 31 augustus wordt de shortlist bekendgemaakt, waaruit de twee jury’s hun winnaars kiezen. De prijsuitreiking is aan het eind van de Architectuurmaand op 17 september.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu