Houwerzijl verbolgen over afgraven wierde De Hoogte: Beter handhaven want het Groninger landschap wordt steeds meer aangetast

Het reliëf van een wierde in het Groninger landschap. Hier Antum bij Aduarderzijl. Foto: Archief/Jan Zeeman

Een deel van de inwoners van Houwerzijl, Het Groninger Landschap en de Natuur- en Milieufederatie Groningen zijn boos over de vernieling van een wierde bij hun dorp.

Het bovenste deel van wierde De Hoogte ten zuiden van Houwerzijl is afgegraven. ,,Vroeger stonden er drie wierden. Eentje daarvan was nog duidelijk in het landschap te zien’’, zegt Anko Wieringa, inwoner van Houwerzijl en archeoloog. ,,Maar nu is ook deze afgevlakt.’’ Wat eens een landschap was met veel reliëf ,,is nu een gladde spiegel met een bultje erin’’, zegt hij.

De wierde stamt uit het begin van de jaartelling en is archeologisch beschermd. Wie een wierde wil afgraven, ophogen, egaliseren of diepploegen heeft een vergunning nodig. Maar voor De Hoogte is geen vergunning aangevraagd. Niet alleen de wierde is afgevlakt ook in de gronden daaromheen is gegraven, zegt Wieringa.

Het Groninger Landschap

Ruim dertig bewoners, Het Groninger Landschap en de Natuur- en Milieufederatie Groningen trekken bij gemeente Het Hogeland aan de bel. Het wierden- en dijkengebied in Groningen is cultuur historisch erfgoed, schrijven ze. Ze zijn bang dat dat landschap stapje voor stapje verdwijnt.

,,Dan wordt hier een sloot gedempt, daar een kwelder afgetopt of in een dijk of wierde gegraven’’, zegt Wieringa. ,,Eén ingreep zie je niet, maar het is een optelsom. Langzaam verdwijnt het.’’ Het land is van de boeren, dat begrijpt hij. ,,Maar het landschap niet. Dat landschap en de geschiedenis is van ons allemaal.’’

Wierde zo goed mogelijk hersteld

De boer die de wierde bij Houwerzijl heeft afgegraven is Arie van der Spek uit het dorp. Hij is wat geschrokken van alle commotie. ,,Wij hebben sloten in dat land die in de jaren tachtig zijn gedempt. Ze zakken na en er liggen plassen. De grond van de wierde is gebruikt om die verzakte sloten op te hogen’’, zegt hij. ,,Maar dat had niet gemoeten.’’ Hij liet het werk uitvoeren door een loonwerker en die topte de wierde af voor Van der Spek er erg in had. ,,Zo is het misgegaan.’’ Hij heeft de grond er inmiddels weer opgegooid. ,,Ik heb de wierde zo goed mogelijk hersteld.’’

Maar echt herstellen kan eigenlijk niet, zegt archeoloog Wieringa. ,,De diepere lagen liggen nu boven en die verweren in de loop der tijd. Bovendien is het met de nieuwe grond nu een soort nepwierde.’’

Gemeente legt illegaal pad aan

Het is niet de eerste keer dat het historisch en beschermd landschap in Het Hogeland wordt aangetast. Een paar maanden geleden verhardde gemeente Het Hogeland het graspad van de ossenweg op de wierde bij Tinallinge zonder een vergunning aan te vragen. In de historische Middendijk boven Usquert groef in de winter van 2019/2020 een boer illegaal een dijkdoorgang omdat hij er met landbouwmachines door wilde. Ook dempte hij twee dobbes. Dat gaat hij binnenkort ‘herstellen’ door er schotbalken en een schotbalkenhuisje te plaatsen.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu