Huis van overlastveroorzaker in Woldendorp staat te koop, maar oplossing niet in zicht: 'De eigenaar doet de bezichtigingen zelf'

Kees D. woont sinds vorig jaar in Woldendorp. Het dorp is hem liever kwijt dan rijk. Foto: DvhN

Het huis van overlastveroorzaker Kees D. staat te koop maar een oplossing voor Woldendorp is nog niet in zicht.

Makelaar Harm Smit uit Zuidbroek heeft weinig fiducie in de verkoop. ,,De eigenaar doet de bezichtigingen zelf. Er is laatst iemand bij hem langs geweest die nogal een negatieve ervaring met hem had. Ik ben er zelf al een tijdje niet geweest.”

Smit zit behoorlijk met de verkoopopdracht in zijn maag. Helemaal nu er zoveel publiciteit over de bewoner en zijn huis is.

,,Ik heb begrepen dat hij het keukenblad en de badkamer eruit heeft gesloopt. Dat maakt het er niet makkelijker op om de woning te verkopen.” Smit heeft vernomen dat de bewoner naar Kampen wil verhuizen.

Delfzijl wil woning niet kopen

Wethouder Jan Menninga zegt dat Delfzijl niet overgaat tot aankoop van de woning, zoals Zaltbommel destijds wel deed om van de man af te komen. ,,Dan is het hek van de dam. We hebben vaker zorgelijke situaties. Het moet binnen de huidige wetgeving en mogelijkheden worden opgelost. Daar alleen zijn meneer D. en de maatschappij mee gediend.”

Kees D. diende vier maanden in Libanon

D. werkte begin jaren tachtig vier maanden als militair in Libanon voor de vredesmissies van de Verenigde Naties. Buren wijten zijn luidruchtige en agressieve gedrag aan een posttraumatische stressstoornis die hij daar zou hebben opgelopen.

In zijn strafzaak in 2018 - hij stond terecht voor poging tot doodslag op een buurman in zijn vorige woonplaats Gameren (Gelderland) - is deze angststoornis evenwel niet vastgesteld. Wel werd duidelijk dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij sloeg destijds een overbuurman vanuit het niets met een baksteen op het hoofd.

Ruim 9000 Blauwhelmen, meesten zonder klachten

Nederland heeft van 1979 tot en met 1985 ruim 9000 militairen onder VN-vlag uitgezonden naar Libanon. Secretaris Verdi van Hilten van de Nederlandse Unifil Vereniging (United Nations Interim Force in Libanon) benadrukt dat het merendeel van de Blauwhelmen geen psychische klachten aan die vredesmissie heeft overgehouden. ,,5 tot 10 procent heeft klachten. De meeste veteranen bewaren er fijne herinneringen aan.’’

Maar een deel kampt wel met klachten. ,,De meesten waren 18 jaar jong en onder de indruk van de erbarmelijke omstandigheden van de bevolking en de strijdende partijen. Er zijn militairen onder vuur genomen. Die impact is op de een groter dan op de ander. Anderen dénken dat ze in de vuurlinie zaten op basis van verhalen van collega’s, terwijl dat niet zo was. Al deze mensen hebben hulp nodig.’’ Van Hilten is niet bekend met D. en zijn problematiek.

Aandacht voor zorgmijders

In opdracht van Defensie organiseert de gepensioneerde beroepsmilitair activiteiten voor veteranen. Daarbij is ook aandacht voor het probleem van zorgmijders in die groep. ,,We hebben signalen uit de omgeving van deze mensen nodig. Als we die krijgen, worden ze benaderd door een maat die ook diende in die tijd. Die probeert een ptss’er zover te krijgen toch hulp en zorg te aanvaarden.’’

Lees ook

Nieuws

Meest gelezen

menu