Huisartsen melden 764 ongeteste coronaslachtoffers. Deze Groninger arts onderzocht het en heeft een verklaring

Het is vaak de wens van de vermoedelijke coronapatiënt zelf om niet naar het ziekenhuis te gaan.

Huisartsen melden 764 overleden coronapatiënten buiten het ziekenhuis. De patiënten zijn vermoedelijk overleden aan corona, maar zijn niet behandeld in het ziekenhuis of getest op het virus. Dit blijkt uit de eerste cijfers van een speciaal meldsysteem voor huisartsen.

Uit de cijfers blijkt ook dat huisartsen de afgelopen weken in heel Nederland zo’n 1800 kwetsbare coronapatiënten begeleidden buiten het ziekenhuis. Daarnaast zijn er 759 patiënten waarbij bewust werd afgezien van een ziekenhuisopname.

Onderzoek naar onbekende coronapatiënten

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Consortium Huisartsengeneeskunde. In samenwerking met platform ZorgDomein werd ruim een week geleden een speciaal meldsysteem voor huisartsen gelanceerd.

Een van de onderzoekers is Marco Blanker; huisarts, universitair hoofddocent bij het UMCG en coördinator van het Consortium Huisartsgeneeskunde. Hij heeft een verklaring voor de patiënten die ondanks ernstige symptomen niet naar het ziekenhuis zijn gegaan: ,,Een van de voornaamste redenen was de wens van de patiënt zelf’’, vertelt hij.

,,In de meeste gevallen was er ook een andere reden om niet naar het ziekenhuis te verwijzen, zoals de kwetsbaarheid zelf door stapeling van ziekten of het vooruitzicht op isolatie in het ziekenhuis. Maar ook kwetsbare patiënten die COVID-19 krijgen, kunnen gelukkig gewoon opknappen.”

Medicijnen en beschermingsmiddelen

Volgens mede-onderzoeker Jochen Cals, huisarts in Sittard en hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, geeft het onderzoek een goede indruk over de intensieve zorg die huisartsen leveren aan kwetsbare coronapatiënten. “Zo weten we hoe vaak medicijnen als morfine worden ingezet, maar ook of huisartsen voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen hadden.

Nieuws

Meest gelezen

menu