Huisartslab Noord-Nederland maakt coronatest dezelfde dag beschikbaar in Hoogkerk, Siddeburen en Hoogezand

De covid-19 (corona) testlocatie van Huisartslab Noord-Nederland in Hoogkerk. foto dvhn

Huisartslab Noord-Nederland biedt sinds kort coronatests aan op locatie in Hoogkerk, Siddeburen en sinds donderdag in Hoogezand. Deze tests zijn gelijk aan die van de GGD en worden ook via de RIVM richtlijnen uitgevoerd.

Het plan voor lokale teststraten ontstond toen de initiatiefnemer hoorde dat mensen in bijvoorbeeld Appingdam/Delfzijl drie dagen moeten wachten, alvorens in Zwolle getest te kunnen worden.

,,Stel je bent 80 jaar, je woont in Hoogezand en moet naar de binnenstad van Groningen om je te laten testen. Wij vinden dat de qua grootte de tweede plaats in Groningen een eigen teststraat verdient’’, zegt Gerben Lochorn, zegspersoon van Huisartslab Noord-Nederland.

Reisbewegingen brengen epidemie niet onder controle

,,Niet iedereen in Midden-Groningen is in staat om naar ik-weet-niet-waar te reizen voor een coronatest, nog daargelaten dat reisbewegingen niet meehelpen om de epidemie onder controle te krijgen.’’

,,Bij ons kun je nog dezelfde dag, dicht bij huis terecht. Wij hebben een capaciteit van 500 tests per locatie per dag en zitten nu gemiddeld op 300 tests per dag. Net als bij de GGD wordt de uitslag bij het Huisartslab binnen 24 tot 48 uur bekend.’’ Degene van wie de test is afgenomen wordt per SMS of mail van de uitslag op de hoogte gebracht.

Locatie naar eigen keuze

Wie zich met coronaklachten bij de eigen huisarts meldt krijgt een voucher om zich op een van de locaties van Huisartslab Noord-Nederland te laten testen. De patiënt gaat naar test-corona.nl, kiest ‘voucher aanmelden’, voert persoonsgegevens in en kiest vervolgens een van de Health Check Centers, dit zijn testlocaties, in Hoogkerk, Siddeburen of Hoogezand.

Wie door de huisarts doorverwezen wordt krijgt de kosten van de test (100 euro) vergoed door het OZG-fonds. Mensen die omwille van reis of beroep een negatieve coronatest moeten kunnen overleggen, kunnen ook buiten hun huisarts om terecht bij Huisartslab Noord-Nederland en betalen 100 euro uit eigen zak. ,,Commerciële labs vragen wel tot 200 euro per test. Wij vragen wat het kost.’’

Gemeente Midden-Groningen werkt graag mee

Het initiatief is gemeld bij de gemeente Midden-Groningen. Wethouder Jaap Borg zegt blij te zijn met de praktische oplossing. ,,Het is fantastisch dat onze inwoners zich snel en dichtbij huis kunnen laten testen. Daar werken wij als gemeente graag aan mee. Datzelfde geldt voor winkelcentrum De Hooge Meeren dat voor de teststraat in Hoogezand parkeergelegenheid beschikbaar stelt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu