Huisbaas uit Tolbert snapt er niets van. ‘Hennepkweker mag blijven zitten en verhuurder is de klos’

Foto: Pixabay

Een huisbaas uit Tolbert kan er met de pet niet bij dat zijn Noordwijkse loods een jaar gesloten werd omdat er een hennepkwekerij zat, maar de naastgelegen woning waar hennepkweker woonde niet.

,,De hennepkweker mag in de woning blijven zitten. Maar mijn cliënt, die nergens van wist is de klos, omdat de burgemeester van Westerkwartier zijn loods een jaar sluit”, zei de raadsman van de Tolberter dinsdag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Daar vroeg de raadsman om vernietiging van het sluitingsbevel van de burgemeester. Omdat de loods al een jaar gesloten is geweest kan de Tolberter in dat geval alleen nog een schadevergoeding krijgen.

1500 hennepplanten

Na het oprollen van een hennepkwekerij in 2018 vond de politie 1500 hennepplanten in een loods bij een woning aan de Noorderweg, vlakbij de kerk. Ook in de container naast de woning werden wat hennepplanten aangetroffen.

Alleen in de woning van de bewoner, die de loods van de Tolberter onderverhuurde aan een kennis om hennep te kweken, werd niets aangetroffen.

Wel en wee verhuurde panden in de gaten houden

De Tolberter vindt het onverteerbaar dat alleen hij opdraait voor de hennepkwekerij, terwijl de huurder van zijn woning en loods nog vrolijk in ‘zijn’ woning woont.

De raadsman legde aan de Raad van State uit dat de burgemeester had af moeten zien van het sluiten van de loods voor een heel jaar. Een kortere periode was redelijker geweest. Want hoewel de verhuurder niets van de hennepkwekerij wist, had hij er van kunnen weten als hij vaker controles had uitgevoerd.

Inmiddels is dat bij woning- en pandsluitingen vaste jurisprudentie van de hoogste bestuursrechter dat je als eigenaar-verhuurder de plicht heb om het wel en wee in je verhuurde panden in de gaten te houden. Alleen dat degene die de hennepkwekerij mogelijk maakte werd met rust gelaten.

Heel gezin op straat

De gemeentewoordvoerder legde aan rechter-staatsraad Ben Schueler uit dat de huurder daar met zijn gezin woont; eind 2018 met twee kinderen en een derde op koms. ,,De burgemeester vond het niet zo handig om een heel gezin op straat te zetten, zeker met een zwangere vrouw. Dan hadden we ook snel vervangende woonruimte moeten zoeken. Bovendien is er in de woning niets gevonden dat met de hennepkwekerij of drugshandel te maken had.”

Volgens de raadsman van de huurder zijn er wel degelijk hennepplanten in een container gevonden. En die hoorde bij het huis en niet bij de loods. De raadsman voegde er nog aan toe dat hij zeker de huur van de hennepkweker had opgezegd, als de burgemeester de woning ook had gesloten, ,,maar die woont nog heerlijk in de woning”.

Uitspraak binnen enkele weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu