Huiseigenaren Appingedam eisen veilige schoorsteen

Foto: Google Maps

Vijftig Delftse Schoolwoningen in Appingedam wachten al ruim een halfjaar op een aardbevingsbestendige schoorsteen. De gemeente blokkeert de versterking uit vrees voor aantasting van de architectonische waarde.

De huiseigenaren zijn woedend en beraden zich op juridische stappen. In een brandbrief, ondertekend door vrijwel alle bewoners, stellen zij de gemeente aansprakelijk voor alle schade en letsel als er ongelukken gebeuren door het uitstel van de versterking.

Volgens woordvoerder Eltje Bos kwamen de bewoners vorig jaar juni al tot een akkoord met het Centrum Veilig Wonen (CVW) over de aanpak van de markante hoge schoorstenen op hun huis. Die zouden worden ingekort om het instortingsgevaar bij aardbevingen weg te nemen.

In oktober zou de aannemer beginnen met de eerste 24 huizen aan de Wieger van den Bosstraat. In maart en april zouden nog eens 24 volgen aan de Harm Kuperstraat plus vier aan de Westersingel. Sinds dat eind juli werd aangekondigd, bleef het echter stil.

In februari liet het CVW weten dat de klus voorlopig is afgeblazen. De huizen bleken op de gemeentelijke lijst met ‘karakteristiek’ panden te staan. Bij aanpassingen eist de provincie een advies van de gemeentelijke Monumentencommissie. En die oordeelt: niet doen.

Architectonische beeld

Volgens de commissie doet de geplande aanpak afbreuk aan het architectonische beeld van de huizen. De bijna twee meter hoge schoorstenen zijn kenmerkend voor de Delftse Schoolarchitectuur. Door ze met acht lagen baksteen in te korten, zou de typerende ‘slankheidsratio’ worden aangetast.

,,De gemeente stelt cultuurhistorische waarde boven onze veiligheid’’, stelt Bos. ,,Feitelijk zijn onze huizen onverkoopbaar zolang de status als ‘karakteristiek’ pand versterking in de weg staat. En het ergste is dat we alles via-via moeten vernemen: de gemeente communiceert niks met ons.’’

Verantwoordelijk wethouder Martien van Bostelen laat via een ambtenaar weten dat de gemeente inmiddels ,,vlakbij een oplossing’’ is. Die wordt mogelijk donderdag gepresenteerd als de raad zich over de brandbrief van de bewoners buigt. Inhoudelijk wil de gemeente verder niets over de kwestie kwijt.

Volgens Bos heeft het CVW de bewoners gisteren echter per brief laten weten dat de gemeente de huizen alsnog van de lijst met ’karakteristieke’ panden zal schrappen. ,,De versterking zou zo snel mogelijk worden hervat. Typerend: ook dat krijgen wij weer als allerlaatsten te horen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu