Huiseigenaren in Groningen kunnen aardbevingssubsidie aanvragen: 17.000 euro om je woning beter en duurzamer te maken

Heb je een huis in Groningen waarvan de veiligheid moet worden getoetst in verband met de aardbevingen? Dan kun je subsidie krijgen om het te verduurzamen en te verbeteren. Het gaat om maximaal 17.000 euro.

Een inwoner van Westerwijtwerd wijst op schade aan zijn woning na de beving met een kracht van 3.4 in 2019.

Een inwoner van Westerwijtwerd wijst op schade aan zijn woning na de beving met een kracht van 3.4 in 2019. Foto: Archief ANP/Anjo de Haan

Er zijn 2600 huizen in de stad Groningen, vooral in het oosten, die onder het plan vallen voor versterking in het aardbevingsgebied. Daarvan zijn 1100 eigendom van woningbouwcorporaties en 1500 van particulieren.

‘Licht verhoogd risico’

In 2018 is onderzoek gedaan en er is geïnventariseerd welke woningen schade op kunnen lopen tijden een beving. Deze woningen hebben allemaal een ‘licht verhoogd risico’. De gemeente gaat begin volgend jaar toetsen of deze huizen inderdaad moeten worden versterkt.

,,We verwachten eigenlijk dat dat niet of heel beperkt nodig is’’, zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). Doordat de gaswinning de afgelopen jaren is verminderd, is het risico op ernstige aardbevingsschade voor huizen in de stad veel lager. ,,Maar met de toetsing moet dat nog wel bevestigd worden.’’

Een nieuwe garage of zonnepanelen

Tussen nu en het eind van het jaar geeft de gemeente alle betrokken inwoners duidelijkheid over wanneer hun woning moet worden getoetst. De toetsing zelf vindt dan begin 2022 plaats.

Voor 1 juli krijgen particuliere eigenaren al een informatiebrief over de Subsidie Verbetering en Verduurzaming Groningen in aanmerking komen. ,,Ze kunnen die 17.000 euro nu al aanvragen en hij is breed inzetbaar’’, zegt Van der Schaaf. ,,Je kunt het geld niet voor meubels gebruiken, maar wel voor bijvoorbeeld een nieuwe garage of zonnepanelen.’’

De kosten voor versterking van het huis, mocht die toch nodig zijn, hoeven niet uit de subsidie te worden betaald. ,,Dat gaat gewoon via de Nationaal Coördinator Groningen’’, benadrukt Van der Schaaf.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu