'Huishoudelijke hulp kan nog goedkoper dan wat wij bieden': Gemeente Stadskanaal wil WMO-tarief niet verhogen

Foto: Pixabay

Wat de vakbond en zorgorganisatie Buurtdiensten ook zeggen: Stadskanaal kán niet meer betalen voor huishoudelijke hulp. Bovendien hoeft het niet, want er zijn zorgaanbieders die zelf lager insteken dan de maximumprijs die de gemeente biedt.

Dat betoogde de gemeente Stadskanaal dinsdag in een kort geding bij de voorzieningenrechter in Groningen. Buurtdiensten had de zaak aangespannen. De zorgorganisatie levert sinds 2017 huishoudelijke ondersteuning en ondersteuning in de zelfredzaamheid in Stadskanaal, in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

‘Er staat niet in de wet dat maximumprijs niet mag’

Maar voor 2021 heeft de gemeente gezegd niet meer dan 28,80 euro per uur te willen betalen voor de hulp, terwijl Buurtdiensten minstens 30,45 euro vraagt. Anders zou de organisatie meer dan drie ton verlies draaien. Volgens Buurtdiensten is het werken met zo’n maximumtarief ook nog verboden.

Advocaat Matthijs Mutsaers, die de gemeente vertegenwoordigt, vindt dat dat niet klopt. ,,Er staat nergens expliciet in de wet dat een gemeente geen maximumtarief mag hanteren’’, stelt hij. De gemeente moet zorgaanbieders uiteindelijk wel een reële prijs betalen voor de geleverde diensten. Daarvoor doet Stadskanaal het nodige onderzoek, zegt Mutsaers.

Vijf zorgaanbieders hebben geen probleem met vergoeding Stadskanaal

De gemeente Stadskanaal heeft grote tekorten, die volgens de gemeente onder andere door het uitvoeren van de Wmo komen. Daarom ziet ze zich gedwongen om nu maximumprijzen mee te geven bij de aanbesteding.

Dat die prijzen onredelijk laag zouden zijn, gaat volgens raadsman Mutsaers niet op: ,,Er hebben zich drie zorgaanbieders gemeld die prima met het maximum overweg kunnen, en twee aanbieders die er zelfs onder zitten.’’ De rechtbank doet uiterlijk op 21 november uitspraak.

Nieuws

menu