Huizen Nicolaas Beetsstraat verzakken

René en Annabel Hoven bij hun woning met onverklaarbare scheuren. FOTO DVHN

In de Nicolaas Beetsstraat in Winschoten verzakken woningen. De oorzaak is onbekend. Het is voor de huiseigenaren lastig hun panden te verkopen.

In de Nicolaas Beetsstraat in Winschoten verzakken woningen. De oorzaak is onbekend. Het is voor de huiseigenaren lastig hun panden te verkopen.

Bekend
,,Het probleem is ons bekend”, zegt burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt. Met de betrokken huiseigenaren wordt binnenkort overlegd wat er moet gebeuren. ,,We hebben de huizen geïnspecteerd en vooralsnog zien wij geen directe noodzaak om te ontruimen. De woningen stutten hoeft nog niet, maar we moeten achterhalen wat het probleem veroorzaakt. Dat is duidelijk.”

Volgens Smit wordt op het stadhuis onderzocht of er een rechter in de arm moet worden genomen. ,,Die moet dan een onafhankelijk bureau inschakelen die de oorzaak moet achterhalen. Want, dit is een serieus probleem. We willen dit met de bewoners oplossen. Niet tegenover elkaar staan, maar met elkaar praten.”

Scheuren
René en Annabel Hoven wonen sinds vier jaar in een van de beschadigde huizen. Het jonge stel wil graag groter wonen, maar beseft dat er te veel mankementen aan hun huis zitten.

Annabel wijst naar een scheur naast het raam. ,,Die zat er een paar jaar geleden nog niet.” Haar man vult aan. ,,De vloer is niet strak, kozijnen staan uit het lood, ach en kijk naar de gevels van deze woningen. Hier valt best veel te klussen”, klinkt het cynisch. ,,Maar we gaan natuurlijk niet investeren als we niet weten wat het probleem veroorzaakt.”

René loopt naar buiten en wijst naar de huizen, tien onder een kap. Dakgoten slingeren zich een weg langs de dakrand. De gevels van sommige woningen staan uit het lood, ramen hangen scheef in de kozijnen en in sommige muren zitten scheuren.

Te koop
In vier tuinen staan bordjes met te koop. ,,Wij hebben de woning ook sinds een half jaar te koop. Het zijn best mooie huizen, maar met deze problemen raak je zo'n huis niet kwijt. Het is gissen naar de oorzaak. Mijn buurman, die hier al heel lang woont, zegt dat er iets met de fundering is. De toenmalige bouwer heeft op zwart – in plaats van geel zand gebouwd. Anderen in de straat denken dat de bouw van de Campus er mee te maken heeft. Toen werd er toch geheid”, weet René. ,,Wat het probleem ook veroorzaakt, het moet snel worden aangepakt, want we beginnen ons te ergeren”, zegt Annabel. Het stel voelt zich vooralsnog veilig in hun woning, maar hun woongenot is verdwenen. Dat de medewerker van bouw- en woningtoezicht af en toe controleert, voelt ook goed. ,,Maar we smachten naar een oplossing. Laat de gemeente de huizen maar opkopen”, oppert Annabel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu