Huizen in Drenthe en Groningen nóg duurder. Met deze truc wil een makelaar het woningaanbod vergroten

Huis te koop. Foto DvhN

Ook in het derde kwartaal van dit jaar stegen de woningprijzen in het Noorden hard door, terwijl het aanbod verder afnam. Hoe is die ontwikkeling te doorbreken?

Door nieuwbouw, is het meest gehoorde antwoord op die vraag. ,,Dat moet ook zeker, maar er moet heel veel gebeuren voor je dat voor elkaar hebt”, zegt makelaar Sjirk de Jong van NVM Groningen. Voor sneller resultaat pleit hij ervoor om vaker te kijken naar andere oplossingen, die minder voor de hand liggen: het herbestemmen van kantoorpanden en leegstaande boerderijen.

Maak van kantoren huizen

,,De coronatijd heeft ons geleerd dat je veel kantoorwerk ook gewoon thuis kunt doen, het grootste deel van de tijd”, zegt De Jong. Dit zal er volgens de makelaar onherroepelijk toe leiden dat bedrijven een deel van hun kantoorcapaciteit gaan afstoten. ,,Dat zie je nu al gebeuren”, zegt De Jong. ,,Die leegstaande panden kun je herontwikkelen tot woningen. Hetzelfde geldt voor boerderijen in de Ommelanden. Er zijn marktpartijen genoeg die ze willen ombouwen tot meerdere huizen.”

De makelaar roept gemeenten op mee te werken aan bestemmingsplanwijzigingen om op deze manier het woningaanbod te vergroten.

Tot 100 mensen voor ‘leuke woning’

De markt is extreem krap. In de stad Groningen staat het kraptecijfer (of krapte-index: het aantal huizen waaruit geïnteresseerde woningzoekers kunnen kiezen) op 1,1. In het Westerkwartier is dit 1,9. Het landelijk gemiddelde staat op 2. Dat je een huis kunt kiezen, wil nog niet zeggen dat je zeker de mogelijkheid krijgt het te kopen. ,,Op leuke woningen komen legio mensen af, zomaar 50 tot 100”, zegt De Jong.

Door de krapte stijgen de woningprijzen maar door. De gemiddelde woningprijs in de provincie Groningen steeg het afgelopen kwartaal met zo’n 12 procent ten opzichte van een jaar eerder; iets hoger dan het landelijk gemiddelde. Het is de hoogste prijsstijging sinds de eeuwwisseling. In het Westerkwartier was dit zelfs 17,3 procent en in Zuidwest-Drenthe iets meer dan 16 procent. Makelaars merken dat steeds meer mensen weg willen uit de stad en op zoek gaan naar een huis in meer landelijke gebieden.

Van coronadip geen sprake

Van een coronadip op de huizenmarkt, zoals veel economen aanvankelijk hadden verwacht, lijkt geen sprake. De hypotheekrente is historisch laag en de verhuisvraag groot.

Starters hebben het moeilijk om te concurreren met geïnteresseerden met meer vermogen. Het kabinet wil starters tegemoetkomen door huizenkopers tot 35 jaar vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer te laten betalen. Maar de NVM denkt dat dit niet gaat helpen, en mogelijk zelfs nadelig kan werken. Het extra geld dat starters daardoor te besteden hebben, zullen ze waarschijnlijk gebruiken om extra te bieden op huizen. En dat drijft de huizenprijzen alleen maar verder op.

,,Tijd om de vicieuze cirkel te doorbreken door andere oplossingen te omarmen”, vindt makelaar De Jong.

Nieuws

Meest gelezen

menu