Huizenmarkt Drenthe is krap; stad Groningen kookt

Huizenmarkt is krap.

De woningmarkt in Drenthe is in 2018 voor het eerst zeer krap. De koper had keuze uit minder dan vijf woningen. In de stad Groningen heeft een koper keus uit twee huizen.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die de NVM donderdagmorgen bekendmaakte.

Krapte-indicator NVM

De NVM hanteert een krapte-indicator. ,,We spreken van een krappe woningmarkt als de koper uit minder dan vijf woningen kan kiezen’’, zegt Wim Stuursma van NVM afdeling Drenthe.

Is er keuze uit gemiddeld vijf tot tien woningen dan wordt gesproken van een stabiele markt met genoeg keuze. Ligt het aantal keuzemogelijkheden boven de tien dan wordt gesproken van kopersmarkt.

De krapte heeft alles te maken met de afname in het aanbod van koopwoningen. In 2018 kwamen opnieuw minder woningen op de markt dan in het jaar ervoor. De krapte-indicator Drenthe staat op 4,9.

Drents huis staat 85 dagen te koop

In Drenthe verwisselden in 2018 ruim 5600 woningen van eigenaar. In de provincie stond een huis vorig jaar gemiddeld 58 dagen te koop. In Noord-Drenthe ging het sneller: 38 dagen.

In het noorden van Drenthe is de krapte op de woningmarkt het grootst.

Voor een huis in Drenthe werd gemiddeld 239.835 euro betaald, vergeleken met 2017 een stijging van bijna 12 procent. Daarmee overtreft de provincie de landelijke prijsstijging van 10,3 procent.

In Drenthe verwachten de makelaars voor 2019 dat het aantal transacties stabiliseert. De prijzen zullen opnieuw stijgen.,

Grote krap in stad Groningen

In de stad Groningen is over 2018 een krapte-indicator van 2 vastgesteld, in het noordoosten van de provincie is de keus ruimer. De indicator ligt daar op 9,3.

In de laatste drie maanden van 2017 verkochten NVM-makelaars in Groningen 1560 woningen. In dezelfde periode in 2017 waren dat er 1598.

Het dalende aanbod levert ook in Groningen nog altijd een daling in het aantal transacties op, toch lijkt de markt zich enigszins te stabiliseren, zegt de NVM.

In Groningen staat een huis gemiddeld 61 dagen te koop. Uitgezonderd de stad Groningen. In het laatste kwartaal van 2018 verwisselde een huis daar binnen 24 dagen van eigenaar.

Huis in Pekela staat 267 dagen te koop

In forenzendorpen rond de stad geldt een verkooptijd van 40 tot 60 dagen. In Pekela staat een huis gemiddeld 267 dagen te koop. De huizenprijzen stegen gemiddeld 8,9 procent.

Landelijke afkoeling markt

Waar de NVM landelijk een afkoeling van de huizenmarkt voorziet in 2019, denken makelaars in Groningen dat de krapte ook dit jaar nog wel voortduurt. Huizenbezitters blijven wachten met de verkoop van hun huis tot ze zelf iets nieuws hebben.

Door die verdere verkrapping zullen de prijzen ook dit jaar nog blijven stijgen, zo is de verwachting.

Nieuws

menu