Haar gerechten uit Oekraïne vallen zo in de smaak dat Valentyna samen met vriendinnen een restaurant begint in Groningen. Vooral chebureki en pelmini zijn niet aan te slepen

Valentyna Skochdopol had het niet kunnen bevroeden toen ze begon met haar hulpactie Ukraine Food. Ze verkocht Oekraïense gerechten op de Grote Markt in Groningen. Dat viel zo goed in de smaak, dat ze per oktober een Oekraïens restaurant opent met haar vriendinnen.

Ukraine Food begon als hulpactie op de Grote Markt in Groningen. Het eten uit het land bleek zo populair dat de vrouwen achter de actie een restaurant beginnen.

Ukraine Food begon als hulpactie op de Grote Markt in Groningen. Het eten uit het land bleek zo populair dat de vrouwen achter de actie een restaurant beginnen. Foto: Geert Job Sevink

Toen de Russen Oekraïne binnenvielen, kon Valentyna Skochdopol (34) niet stil blijven zitten. De geboren Oekraïense woont al jaren in Nederland. De beelden van inslaande bommen, geweervuur en haar vluchtende landgenoten deden haar zeer.